Türgi tahab ajada kurdi võitlejad, keda peab terroristideks, oma piirist eemale, vahendab BBC News.

USA avalduse järgi hakkab Türgi vastutama kõigi Islamiriigi vangide eest piirkonnas.

Kurdi omakaitsejõudude YPG võitlejad on seni saanud USA-lt tugevat toetust. Jaanuaris ähvardas president Donald Trump hävitada Türgi majanduslikult, kui Türgi ründaks kurde pärast plaanitud USA väljatõmbumist Süüriast.

Valge Maja eilne avaldus ei viita aga kuidagi YPG-le, mis on mänginud juhtivat rolli Islamiriigi vastu võidu saavutamises Süürias.

Avaldus järgnes telefonikõnele Trumpi ja Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani vahel.

„Türgi liigub varsti edasi oma pikalt plaanitud operatsiooniga Kirde-Süürias,” öeldakse avalduses. „Ühendriikide relvajõud ei toeta ega osale selles operatsioonis ja Ühendriikide jõud, olles alistanud ISIS-e territoriaalse „kalifaadi”, ei ole enam selles vahetus piirkonnas.”

Valge Maja avalduses öeldakse veel, et Türgi võtab üle kogu vastutuse Islamiriigi võitlejate eest, kes on viimase kahe aasta jooksul vangi võetud.

„Ühendriikide valitsus on avaldanud survet Prantsusmaale, Saksamaale ja teistele Euroopa riikidele, kust paljud vangi võetud ISIS-e võitlejad tulid, et nad võtaksid nad tagasi, aga nad ei tahtnud neid ja keeldusid. Ühendriigid ei hakka neid palju aastaid ja suure hinnaga Ühendriikide maksumaksjale hoidma.”

Telefonivestluses väljendasid Trump ja Erdoğan pettumust edasimineku puudumise üle „turvatsoonide” loomisel Kirde-Süürias Türgi piiri vastas, milles NATO liitlased augustis kokku leppisid.

Türgi tahab viia kuni kaks miljonit Süüria põgenikku oma territooriumilt nendesse tsoonidesse. Türgis on praegu 3,6 miljonit Süüria põgenikku.

Türgi peab YPG-d keelatud Kurdistani Tööpartei (PKK) laienduseks. PKK on võidelnud 30 aastat kurdi autonoomia eest Türgis.