Euroopa Liit teatas, et toetab täielikult Iirimaad ja kuigi on avatud aruteludele, ei veena Johnsoni plaan endiselt, vahendab Reuters.

Brüsseli jahe suhtumine Johnsoni ettepanekutesse näitab, kui kaugel poolte seisukohad teineteisest on.

Iirimaa peaminister Leo Varadkar, kes on igasuguse kokkuleppe juures võtmetähtsusega isik, ütles, et ei mõista täielikult, kuidas Suurbritannia ettepanekud töötaksid, ja et Dublin ei saa ühineda kokkuleppega, mis ei kindlusta avatud Iirimaa-Suurbritannia piiri.

Iirimaa välisminister Simon Coveney läks veelgi kaugemale ja ütles, et kui Johnsoni ettepanekud on lõplikud, seisab ees kokkuleppeta Brexit.

„Minu hinnang on, et Boris Johnson tahab kokkulepet ja see paber, mis eile avaldati, oli katse meid kokkuleppe poole viia. Aga... kui see on lõplik ettepanek, kokkulepet ei tule,” ütles Coveney parlamendis.

Euroopa Ülemkogu president Donald Tusk ütles, et Euroopa Liit on täielikult ühtsena Iirimaa selja taga.

„Me jääme avatuks, aga see ei veena meid endiselt,” ütles Tusk.

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ütles pärast Varadkariga rääkimist, et ettepanekus on mitmeid problemaatilisi küsimusi.

Johnson läks kaugemale, kui paljud ootasid, oma püüdes lahendada dilemma Põhja-Iirimaa ja Iiri Vabariigi vahelise piiri küsimuses. Johnson tegi ettepaneku luua kogu Iirimaa saart hõlmav regulatoorne tsoon kõigile kaupadele, mis asendab niinimetatud Iiri varuplaani, millega Johnson keeldub leppimast.

Samas tegi Johnson ettepaneku anda Põhja-Iirimaa institutsioonidele alaline õigus regulatoorsest tsoonist kinni pidada või sellest lahkuda. Sellega ei ole aga Iirimaa ja Euroopa Liit nõus.

Brüsseli ametnikud olid Johnsoni ettepanekute suhtes veelgi negatiivsemalt meelestatud. Nende sõnul saab see olla vaid edasiste läbirääkimiste algpunkt.

„See ei sisalda mingit korralikku lahendust tolli kohta. Ja see püstitab Iirimaa saarele kõva piiri,” ütles kõrgetasemeline Euroopa Liidu ametnik, kelle sõnul on see plaan „lennuvõimetu”.

Ühe Euroopa Liidu diplomaadi sõnul tuleb plaan fundamentaalselt ümber töötada, et see vastuvõetavaks muutuks. Aega on vähe, sest Euroopa Liidu liidrid kohtuvad Brüsselis 17. ja 18. oktoobril.

Paljude diplomaatide sõnul käib praegu Brüsseli ja Londoni vahel hoopis teine varjatud võitlus selle üle, kellele langeb hiljem süü läbikukkumises.