Johnson ütles, et tema plaan on kompromiss Ühendkuningriigi poolt, aga ta loodab, et Euroopa Liit mõistab seda ja teeb kompromissi ka omalt poolt, vahendab BBC News.

Johnson ütles oma kõnes, et kokkuleppeta jäämine ei ole tulemus, mille poole valitsus püüdleb, aga see on tulemus, milleks ollakse valmis.

Iiri piiri kohta ütles Johnson, et lahendus, milleni jõudsid Suurbritannia eelmine peaminister Theresa May ja Euroopa Liit, niinimetatud Iiri varuplaan, on ebademokraatlik ja kokkusobimatu Ühendkuningriigi suveräänsusega. Johnson väitis, et see ei paku Ühendkuningriigile mingeid võimalusi ühepoolseks väljumiseks ega anna Põhja-Iirimaa inimestele sõnaõigust reeglite kohta, mis seal kehtima hakkaksid.

Johnson ütles, et mitte mingitel tingimustel ei tule kontrolli piiril või selle lähedal Põhja-Iirimaal ning tema ettepanekud austavad rahuprotsessi ja suure reede kokkulepet.

Johnson viitas ka tehnoloogiliste lahenduste kasutamisele, et tagada, et Iirimaa saarel ei oleks „kõva piiri”.

Johnsoni sõnul ei taha ta, et kokkulepe oleks väljaspool käeulatust selle tõttu, mis on on sisuliselt tehniline arutelu tulevase tollikontrolli täpse iseloomu üle, kui see tehnoloogia paraneb kogu aeg.

Johnson ütles ka, et kaitseb olemasolevaid regulatsioone põllumeestele ja muudele ettevõtjatele mõlemal pool piiri.

„Samal ajal võimaldame me Ühendkuningriigi – tervenisti – lahkumise Euroopa Liidust koos kontrolliga omaenda kaubanduspoliitika üle algusest peale,” ütles Johnson.

„Teeme Brexiti ära 31. oktoobril... et vastata nende 17,4 miljoni hüüdele, kes hääletasid Brexiti poolt, ja nende miljonite omale, kes võisid hääletada jäämise poolt, aga on eelkõige demokraadid ja lepivad referendumi tulemusega,” ütles Johnson.

Johnsoni sõnul ei ole toorid Euroopa-vastane erakond ja Ühendkuningriik ei ole Euroopa-vastane riik.

„Me armastame Euroopat. Me oleme eurooplased,” kuulutas Johnson. „Aga pärast 45 aastat tõeliselt dramaatilist põhiseaduslikku muutust peab meil olema Euroopa Liiduga uus suhe.”

Eile ütles Johnson kohtumisel Põhja-Iirimaa Demokraatliku Unionistliku Partei (DUP) esindajatega, et loodab Euroopa Liiduga kokkuleppele jõuda „mõne järgmise päeva jooksul”.