Ametniku sõnul palus Barr presidendil abi küsida mitmetelt riikidelt, sealhulgas Austraalialt, vahendab CNN.

Telefonikõne toimus Barri teadmisel ja tema ettepanekul, teatas ametnik.

Ametnik märkis, et otsitakse abi uurimisel, mida viib läbi prokurör John Durham, ning nii peetakse seda asjakohaseks ja täiesti erinevaks Ukraina juhtumist. Justiitsministeeriumi ametnike sõnul on peaprokuröri ja presidendi abipalve välisriikidele 2016. aasta valimistesse sekkumise juurdluse asjus asjakohane.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja Kerri Kupec kinnitas, et Trump on pöördunud Barri taotlusel mitmete teiste riikide poole, et nad Barri aitaksid.

Ajaleht Washington Post kirjutas eile, et Barril on olnud ka eraviisilisi kohtumisi välisriikide luureametnikega välismaal, kus ta on palunud abi justiitsministeeriumi uurimisele eriprokurör Robert Muelleri juurdluse alguse kohta. Washington Posti teatel on Barr pöördunud Briti luureametnike poole ja sõitis eelmisel nädalal Itaaliasse, et kohtuda sealsete ametnikega ja paluda abi. Barriga koos sõitis ka Durham.

Valge Maja pressisekretäri asetäitja Hogan Gidley ütles, et Trumpi kõne Morrisonile ei ole midagi olulist.

„See kõne on seotud justiitsministeeriumi kuid tagasi avalikult teatavaks tehtud uurimisega, et paljastada täpselt, mis juhtus,” ütles Gidley CNN-ile. „Justiitsministeerium palus lihtsalt, et president annaks juhised selle käimas oleva uurimise läbiviimiseks, ja seda ta tegi, see on kõik.”

Austraalia esindaja ütles CNN-ile, et valitsus on valmis Trumpi taotluse rahuldama.

Durham uurib, milliseid luureandmeid tuli teistest riikidest, mis käivitasid juurdluse, millest sai lõpuks Trumpi ja Venemaa kokkumängu juurdlus.

Muelleri aprillis avaldatud raportis kirjeldati mitmeid juhtumeid, kui Trump palus oma abidel ette võtta tegevusi, mis oleksid juurdlust takistanud, aga raporti järgi olid need tegevused edutud, sest abid keeldusid käske täitmast. Muelleri juurdluse raportis öeldi, et ei suudetud kindlaks teha, et mingit kriminaalset tegevust ei toimunud.

Trump on nimetanud seda juurdlust nõiajahiks.