Tehisintellekti kasutamisest räägitakse peaminister Ratase sõnul palju, kuigi paljud neist aruteludest jäävad vaid teoreetiliseks ja abstraktseks. "Meil tuleb tehisintellekti valitsemises võtta väga praktiline lähenemine. Peame rääkima headest tavadest ja ideedest, mida proovida ning kuidas koos ühiselt edasi minna," sõnas Ratas.

Peaminister tõi näiteks tehisintellekti kasutamise personaalmeditsiini kontekstis. "Eestis on meil on väga hästi käivitunud geenivaramu doonorite projekt. Saame meie geenidoonoritele krattide abil märkimisväärselt täpsemaid soovitusi teha, olgu selleks siis näiteks kas võimalik rinnavähi või infarkti oht. Parema ennetustegevusega kasutame ka meditsiinisüsteemis olemasolevat raha paremini, kuna testid kasvõi vähi avastamiseks on kulukad," lausus Ratas.

Peaminister pidas oluliseks sarnaseid põhimõtteid ja lähenemisviise järgivate digimeelsete riikide koostööd tehisintellekti valitsemisel ning ka vajadust selle kasutamise ühiste reeglite järele. "Me kõik näeme vajadust näiteks kohandatava raamistiku järele, aga katsetame alles, mida see praktikas tähendaks. Meie võimalus on luua see koos."

"Loodan, et arutelud Tallinna digitippkohtumisel aitavad riikidel jõuda ühisele arusaamale ja viia see teadmine üle maailma. Ühisel häälel oma seisukohti väljendades on meil kõigil parem võimalus end kuuldavaks teha ka rahvusvahelistes koostööformaatides," sõnas Ratas.

Ratas väljendas lootust, et riigid on tehisintellekti valitsemisest valmis mitte ainult rääkima, vaid ka ideid arendama ning neid proovima. "Tehisintellekti valitsemine peab olema kärme. Me ei peaks ainult lõputult arutama parimate lahenduste üle, vaid katsetama, mis päriselt töötab," rõhutas peaminister. Ratas avaldas lootust, et digitippkohtumiselt koorub välja häid ideid, mida tulevikus praktikas kasutada.

Peaminister tõi näiteks, et Eestil on praegu avalikus sektoris juba kasutusel paarkümmend kratti, kes aitavad digiteenuseid paremaks muuta. Nende näidete ehitamise ja kasutamise kogemust jagas Eesti digitippkohtumisel kõigi osalejatega. "Lisaks tehisintellekti kogemusele saab Eesti aidata ja nõustada teisi riike ka baasinfrastruktuuri loomisel – meil on 18-aastane X-tee kasutamise kogemus," sõnas Ratas.