Ortist süüdistatakse Kanada informatsioonijulgeolekuseaduse alusel ning kriminaalkoodeksi kahe sektsiooni alusel, teatas Kuninglik Kanada Ratsapolitsei (RCMP), vahendab CNN.

Tegemist on „erioperatsioonide informatsiooni ilma loata kommunikeerimise” ja seadme omamisega „informatsiooni varjatud kommunikeerimiseks, omandamiseks või säilitamiseks”, teatas RCMP.

Juhtum on raputanud ratsapolitsei eliiti ja pannud diplomaadid palavikuliselt tagajärgi likvideerima.

„Ilma liiga palju detailidesse laskumata väidetakse, et ta omandas, säilitas ja töötles tundlikku informatsiooni Krooni arvates kavatsusega kommunikeerida see informatsioon inimestele, kellega ta ei oleks tohtinud suhelda,” ütles Kanada prokuratuuri esindaja John MacFarland.

Uudistekanali CTV News analüütiku Ed Prutschi sõnul on Ortisele esitatud süüdistused seotud spionaažiga.

„(Ortis) on tsivilistist küberjulgeolekumees RCMP-s ja süüdistuste kombinatsioon annab mõista, et teda süüdistatakse kas häkkimises või lihtsalt tundliku info varastamises oletatavasti digitaalsete võrkude kaudu ja selle edastamises,” ütles Prutschi.

Juurdlus kestab ja Ortist oodatakse kohtu ette reedel.

RCMP ülem Brenda Lucki ütles eile, et Ortise kinnipidamine raputas paljusid RCMP-s, eriti föderaalpolitseitöös. Lucki kinnitas, et Ortis oli RCMP Riikliku Luurekoordinatsioonikeskuse peadirektor ja alustas karjääri RCMP-s 2007. aastal.

„Ametite tõttu milles ta oli, oli hr Ortisel ligipääs informatsioonile, mida Kanada luurekogukond omas. Tal oli ligipääs ka luureandmetele, mis tulid meie liitlastelt nii riigisiseselt kui ka rahvusvaheliselt. Selle taseme ligipääs on asjakohane, võttes arvesse ameteid, milles ta oli,” ütles Lucki.

CTV teatel on Ortisel LinkedIni andmetel doktorikraad rahvusvahelistes suhetes Briti Columbia ülikoolist ja ta räägib hiina keelt. Ta on avaldanud teadustöid olukorra kohta Lähis-Idas ja Vaikse ookeani piirkonnas.