USA avaldas varem eile satelliidipildid, mis näitavad nädalavahetuse rünnakute tekitatud kahjusid. USA osutab näpuga Iraanile, vahendab BBC News.

Iraan eitab oma osalemist ning president Hassan Rouhani nimetas rünnakuid „Jeemeni rahva” vastutegevuseks. Rünnaku eest on vastutuse võtnud Jeemeni Houthi mässulised, kes on Iraani liitlased. USA kahtleb aga Houthide võimes sellise ulatusega ja täpsusega rünnakuid omal jõul korraldada.

Saudi Araabia juhitud koalitsioon Jeemenis, mis on Houthidega otseses konfliktis, usub, et relvad andis Iraan.

„Me kutsume kõiki osapooli selliste rünnakute kordumist ära hoidma, sest sellel võivad olla negatiivsed tagajärjed kogu regioonile, ja me oleme samuti äärmiselt mures eskalatsiooniohu pärast,” ütles Stoltenberg intervjuus uudisteagentuurile AFP.

USA president Donald Trump, kes nädalavahetusel otseselt Iraani ei süüdistanud, ütles eile, et näib, et rünnaku taga on Iraan. Ta lisas aga: „Me tahame kindlalt selgeks teha, kes seda tegi.”

Trump ütles ka, et USA on konfliktiks valmis rohkem kui keegi teine, aga pigem väldiks seda.

USA kaitseminister Mark Esper süüdistas Twitteris Iraani rahvusvahelisel õigusel põhineva korra õõnestamises.

Nafta hind tegi eile läbi suurima tõusu päeva jooksul pärast 1991. aasta Lahesõda, kerkides 20%, aga langedes hiljem.

Brenti toornafta hind jõudis ühel hetkel 71,95 dollarini barrelilt.

Rünnakute sihtmärgiks olid Abqaiq, kus asub maailma suurim naftatöötlemistehas, mis kuulub Saudi Araabia riiklikule naftafirmale Aramco, ja Khuraisi naftaväli. Khurais asub Jeemeni piirile kõige lähemal, aga on sellest ikkagi 770 kilomeetri kaugusel.

USA võimude teatel oli tabamusi kokku 19, mis võisid tulla droonidelt ja tiibrakettidelt.

USA usub, et rünnakud ei lähtunud Houthide kontrollitud aladelt Jeemenis, mis asuvad Saudi Araabia naftarajatistest edelas, vaid põhjast või loodest Iraanist või Iraagist.