Tui Tuul ja Desiree on 11-aastased tegusad tüdrukud, kes veedavad oma päevi pigem õues sõpradega mängides kui ninapidi telefonis istudes. Suvevaheajal reisisid nad Eestis ja välismaal ringi ning veetsid mitmeid tunde autos reisijana kaasa sõites.

Ühise Saaremaa-reisi ajal tuli jutuks, kui hoolimatult täiskasvanud oma eluga ümber käivad: selle asemel, et autoroolis liiklust jälgida, vaatavad paljud (kellegi isad ja emad ju!) oma telefoni, saadavad sõnumeid või räägivad juttu.

"Ma ootan seda päeva, et võiksin minna autokooli ja saada juhiloa, aga kui ma näen täiskasvanuid, kes muudkui räägivad, et ei tohi minna punase tulega üle tee ega nutitelefonis istuda ja ise teevad kõike risti vastupidi, siis mis eeskuju see mulle annab?" küsib Tui.

"Võiks olla nii, et kui autosse istud, siis enne auto ei käivitugi, kui telefon on käest ära pandud ja on kindel, et inimene on puhanud ja kaine. Kui ma saaksin, ma mõtleksin kohe selle asja välja," lisab Desiree. "Täiskasvanud, isegi kui neil ei ole lapsi, peaksid aru saama, et nad on meile ju eeskujuks ja tegelikult vastutavad oma tegude eest."

Miks täiskasvanud tegelevad autoroolis telefoni näppimisega, söömisega ja muude segavate tegevustega, ehkki nad teavad, et see on ohtlik?

Tui: Lihtne vastus - täiskasvanud ülehindavad ennast, arvavad, et nendega ei juhtu midagi ja et nad suudavad jälgida telefoni ja juhtida samal ajal, aga inimene ei ole loodud tegema mitut tegevust korraga.

Sellepärast soovitan ka mina tegeleda juhtimisega, kui oled roolis. Kui tõesti on midagi väga tähtsat, siis lihtsalt peatu ja võta hetk, et tegeleda ühe asjaga. Ja kui juhid, siis juhi.

Desiree: Söömisega tuli mul kohe pähe, et neil võib olla kiire, seega on vaja roolis süüa. Nad teavad, et see on ohtlik, kuid arvavad, et suudavad kahte asja korraga teha.

Telefoni näppimisega on sama, suured inimesed ülehindavad ennast ning sellel hetkel on neile olulisem uudiste või muu sellise lugemine, kui nende ohutus.

Miks telefoni näppimine roolis on ohtlik?

Tui: Sest inimene kaotab tähelepanu ja ei märka, mis mujal toimub. Telefoni näppides seab ta enda ja teiste elu ohtu.

Desiree: Ohtlik on see sellepärast, et suurem osa inimese tähelepanu läheb telefonile, mis muudab liikluse sinu ümber tähtsusetuks. Telefoni vaadates ning ühe käega rooli keerates juhtuvadki õnnetused.

Tui: Hea on, kui üks käsi on roolil. Paljud istuvad autos nii, et mõlema käega saadavad sõnumit ja arvavad, et auto juhib nende eest.

Kirjelda olukorda, kus oled istunud autos ja täiskasvanu, kes autot juhib, on telefoni uudistanud. Mida sa sellel hetkel tundsid?

Tui: Hiljuti sõitsin ma ühe ema hea sõbrannaga koju ja ta näppis roolis telefoni. Ma tundsin, et ei oska midagi teha, sest ei julgenud talle öelda, et ta võiks tegeleda juhtimisega. See oli abitu tunne. Mõtlesin oma ema ja pere peale ja hakkasin nutma lihtsalt.

Desiree: Sõitsime ujuma ning mu sõbra ema juhtis, telefon silme ees. See tekitas ebaturvalise tunde, sest ta ei olnud 100 protsenti keskendunud sellele, mis ümberringi toimub.

Kui näed kedagi näppimas telefoni autos või muud moodi juhtimisega mitte tegelemast, siis mida sa teed? Millised on sinu võimalused kõrvalistujana olukorda lahendada?

Tui: Kui mu kõrvalistuja on telefonis samal ajal, kui ta juhib, siis ma algul ütlen talle, et ta keskenduks sõidule või üritan tema tähelepanu juhtimisele suunata. Mõnikord, kui see ka ei toimi, siis ma lihtsalt võtan tal telefoni käest ja peidan ära, sest kui telefon on inimese vaateväljast eemal, ei pruugi tal tulla tahtmist seda näppida. Mina arvan et kui kõrvalistuja näpib telefoni, siis tuleb ka juhil tahtmine telefoni näppida, nii et pigem võiks suhelda juhiga ja vaadata ringi.

Alati ma ei julgegi midagi teha. Emale ja kasuisale olen teinud märkuse, sest nemad on "omad", aga kui on mõni mitte nii lähedane täiskasvanu, siis ma olen tegelikult väga hirmunud ja pean tükk aega julgust koguma enne kui julgen midagi öelda. Aga ma olen aru saanud, et pean ütlema ja lootma, et see mõjub ka.

Desiree: Vahel, kui me oleme kusagil uues kohas, kus me pole varem sõitnud, kasutab mu ema Waze'i. Waze on äpp, mis juhatab sind kohta, kuhu sa soovid. Mu ema hakkab sisse trükkima, kuhu me minna soovime, loomulikult sõidu ajal. See häirib mind väga, seega ma küsin, kas ma saaks ise trükkida, aga kui roolis on keegi põikpäine, kes teab ise kõige paremini mida ta teeb, on olukord keerulisem. Tuleb võtta kasutusele radikaalsed meetmed, milleks on siis telefoni käest ära tõmbamine ning olukorra selgitamine.

Mida sa oled märganud, mida roolis veel tehakse?

Tui: Tihti räägivad inimesed roolis telefoniga, kuigi uutel autodel on enamusel olemas võimalus ühendada oma telefon autoga infolustiga ning helistada ja kõnesid vastu võtta sealtkaudu. Isegi sõnumeid saab "kirjutada", kui dikteerid need virtuaalabilisele. Aga seda muidugi ainult inglise keeles.

Inimesed teevad roolis palju imelikke tegevusi, mille peale ikka annab tulla, näiteks ükskord, kui sõitsime emaga parasjagu mööda maanteed koju, siis nägime me kõrval autos ühte meest, kes luges ajalehte. Kiirteel!? Või siis olen ma näinud naisi, kes lakivad endal roolis küüsi ja teevad meiki.

Desiree: Autos aknast välja vaadates on näha, et enamus inimesi tegeleb õnneks ainult juhtimisega. Järgmiseks tuleb telefoni uudistamine, ning suurt rolli mängib ka söömine ja joomine. Ükskord, kui ma aknast välja vaatasin, nägin, et üks naine jõi kohvi, kuid järsku ta pidi pidurdama.

Kohv lendas talle sülle. Kui kohvi juhtub kuum olema, pole liiklusõnnetus enam eriti kaugel. Eks see oli talle õppetund, et roolis ei tohi tegeleda kõrvaliste asjadega!

Kas sa ise oled nutisõltlane? Millal sa vaatad telefoni? Miks sa vaatad? Mida sa telefonis teed?

Tui: Ma olen nutisõltlane nagu enamus tänapäeva noori, aga ma tegelen sellega ja jälgin, et ma ei oleks päevas üle kahe tunni ekraanis. Telefoni vaatan ma siis, kui mul on igav või on midagi tähtsat vaja teha. Telefonis suhtlen ma oma sõpradega, teen pilti ja jälgin sotsiaalmeediat.

Desiree: Oma esimese nutitelefoni sain ma pool aastat tagasi. Selles ma suhtlen sõpradega, pildistan, kuulan Spotify'st laule ning aeg-ajalt vaatan Instagrami. Telefoni vaatan ma sellel põhjusel, et sõprade tegemistega kursis olla ning sama ka Instagramiga, kuid alati on mul midagi paremat teha, kui telefonis olla. Nutisõltlane on keegi, kelle jaoks on telefonis toimuv olulisem kui reaalsus. Enda arust ma ei ole nutisõltlane, sest minu jaoks on olulisem olla päriselt sõpradega, mitte nendega internetis suhelda.

Kuidas autos telefoni ja muude nutiseadmete kasutust piirata võiks?

Tui: Auto reageerib signaaliga, kui inimesel on turvavöö lahti. Samamoodi võiks auto anda märku, kui inimene näpib telefoni.

Desiree: Oleks hea, kui auto tunneks ära, kui inimene tegeleb kõrvaliste asjadega. Tohib küll telefoniga rääkida, aga ainult hands-free´ga. Ja tegelikult peaks suurel inimesel endal nii palju tarkust peas olema, et ta roolis ainult juhib. Sest ta annab sellega meile ju eeskuju!