New York Times teatas seda kolmele asjaga kursis olevale allikale viidates. Üks anonüümne allikas, Trumpi administratsiooni kõrge ametnik, väitis aga, et see lugu ei vasta tõele.

Rossi väidetav ähvardus NOAA töötajatele viis New York Timesi väitel ebatavalise allkirjastamata avalduseni samal päeval, milles NOAA ütles lahti omaenda kinnitusest, et Alabama ei olnud ohus. See kutsus omakorda esile ulatusliku pahameele NOAA sees ning kriitika teadlaste hulgas, mille kohaselt allutati kaubandusministeeriumi alluvuses olev NOAA poliitikale.

Kogu Alabama-Doriani-markeri skandaal algas eelmisel nädalal näiliselt süütu säutsuga Trumpilt, milles hoiatati lõunaosariikide elanikke viienda kategooria orkaaniks kasvava Doriani eest. Oma säutsus nimetas Trump ka Alabamat osariikide hulgas, mida see võib puudutada. Sama väitis Trump ka pressikonverentsil orkaani kohta, öeldes, et Alabama võib olla potentsiaalselt ohus, kuigi siis mudelid seda ei näidanud.

Trumpi väite lükkas ümber USA Riikliku Ilmateenistuse (NWS) Alabama osakond Birminghamis, mis kirjutas Twitteris: „Alabama EI näe Doriani mõjusid. Me kordame, mingeid orkaan Doriani mõjusid kuskil Alabamas ei tunta. See süsteem jääb liiga kaugele itta.”

Meedia irvitamise saatel jäi Trump oma väitele korduvalt kindlaks. Skandaal jõudis uuele tasemele, kui Trump näitas NOAA kaarti, mida näis olevat muudetud musta markeriga nii, et ka Alabama oleks potentsiaalselt ohustatud osariikide hulgas.

New York Timesi kolme allika sõnul helistas Ross kaks päeva hiljem NOAA direktori kohusetäitjale Neil Jacobsile ja käskis tal agentuuri väidetav vastuolu presidendiga korda ajaga. Allikad ütlesid, et kui Jacobs nõus ei olnud, ütles Ross talle, et „poliitiline personal NOAA-s lastakse lahti, kui olukorda ei lahendata”. Tulemus oli New York Timesi teatel see, et NOAA tegi reedel Trumpi toetanud avalduse.

Presidendiadministratsiooni kõrgetasemeline allikas ütles aga New York Timesile, et Alabama ilmaennustajad eksisid ning NOAA tegi ainsat vastutustundlikku asja ja korrigeeris neid.

Administratsiooni allikas väitis, et NWS-i Birminghami osakonna säuts „oli motiveeritud soovist häbistada presidenti rohkem kui murest Alabama inimeste ohutuse pärast”.

NOAA ja NWS-i töötajad on samal ajal hukka mõistnud poliitilisele survele alistumise ja ebatäpse informatsiooni andmise. NOAA teadusliku juhi kohusetäitja Craig McLean saatis välja e-kirja, milles hoiatas, et otsib inimest, kes võis rikkuda ametkonna poliitikat ja toetas avalikult Trumpi reedel välja saadetud pressiteates.