Kõige rängemini kannatada saanud Abaco saartele saadavad võimud 200 laibakotti, vahendab BBC News.

Bahama saarte põhjaosa pühapäevast teisipäevani laastanud Dorian räsib nüüd USA Lõuna- ja Põhja-Carolina osariikide rannikut, aga nõrgeneb.

Võimude sõnul on Bahama Abaco saartel ja Grand Bahama saarel endiselt kadunud sajad, võib-olla tuhanded inimesed.

Eile hoiatas riigi tervishoiuminister Duane Sands „vapustava” hukkunute arvu eest.

„Avalikkus peab valmistuma kujuteldamatuks informatsiooniks hukkunute arvu ja inimlike kannatuste kohta,” ütles Sands kohalikus raadios.

Dorian tabas Bahamat viienda kategooria orkaanina, kus tuulte kiirus ületas 80 meetrit sekundis, ja püsis kannatada saanud piirkondade kohal kaks päeva.

Rahvusvaheline Punane Rist kardab, et 45% elumajadest Grand Bahamal ja Abaco saartel – umbes 13 000 kinnistut – said rängalt kahjustada või hävisid.

Mõnedes kohtades sadas 89 sentimeetrit vihma, mistõttu jäid suured alad vee alla.

Great Abaco saar on põhimõtteliselt elamiskõlbmatu. Seal on laibahunnikud, puudub joogivesi, elekter ja toit ning moodustatud on omakaitsesalgad rüüstamiste ärahoidmiseks.

Õhust filmitud videod näitavad kilomeetrite kaupa hävingut – katused kaotanud maju, laiali pillutatud rususid, ümber keeratud autosid, maale paisatud merekonteinereid ja paate ning üleujutusi.

Häving tabas ka Grand Bahama lennuvälja.

Rahvusvahelised abioperatsioonid on suunatud peamiselt Grand Bahamale ja Abaco saartele.

Otsingu- ja päästemeeskonnad on läbi kamminud kõige rängemini kannatada saanud piirkondi, püüdes leida jälgi ellujäänutest ja surnukehi. USA rannikuvalve teatas eile, et on päästnud 201 inimest.

Lennukid ja helikopterid on toonud kohale hädavajalikke tarbeid hinnanguliselt 76 000 inimesele, kes vajavad toitu ja peavarju.

ÜRO Toiduprogramm teatas, et Panamast toodi kohale kaheksa tonni valmiseineid, generaatoreid ja muud hädatarvilikku.

ÜRO agentuurile on kolmekuuliseks operatsiooniks Bahamal eraldatud 5,4 miljonit dollarit.