Orkaan liikus lõpuks Bahama saartelt minema, olles põhjustanud ulatuslikku hävingut. Viimastel andmetel liigub ta Florida rannikuga paralleelselt, vahendab BBC News.

Kuigi Dorian on nõrgenenud teise kategooria tormiks, on selle pindala suurenenud ja maksimaalne püsiv tuulte kiirus selles on 49 meetrit sekundis.

Peaminister Minnis andis pressikonverentsi, olles enne seda koos teiste poliitikute ja ametnikega Abaco saartel tekkinud kahjule esialgse hinnangu andnud.

Need saared asuvad Grand Bahamast idas ja neid tabas Dorian nädalavahetusel viienda kategooria orkaanina eriti rängalt.

„Osa Abacost on laastatud,” ütles Minnis, teatades ränkadest üleujutustest ja suurtest kahjudest. Lennuvälja ümbrus näeb tema sõnul välja nagu järv.

Opositsiooniliider Philip Brave Davis nimetas vaatepilti õhust kohutavaks.

Ükski orkaan pole varem teadaolevalt suurema tuulte kiirusega Bahamat tabanud ning tuhanded inimesed on palunud abi tõusva veetaseme ja purustatud hoonete tõttu.

„Meie prioriteet praegu on otsingu- ja päästetööd ja taastamine,” ütles Minnis. „On vaja kõiki meid hoolitseva kogukonnana – valitsust, kirikut, ettevõtjaid ja üksikisikuid – et aidata taastada meie inimeste elud.”

Minnis avaldas tunnustust päästjatele ning kaaskodanike vaprusele ja tugevusele. Minnise sõnul on toit ja muu varustus valmis jagamiseks, kui ilm seda lubab.

Bahama ilmateenistuse ametniku teatel oli torm liikunud Grand Bahama saarel asuvast Freeporti linnast 135 kilomeetrit põhja ja liigub edasi Bahamast eemale.

USA Riikliku Orkaanikeskuse (NHC) teatel liigub orkaan Dorian paralleelselt Florida rannikuga kiirusega üheksa kilomeetrit tunnis.

Florida, Georgia ning Lõuna- ja Põhja-Carolina saavad tormi mõju ikkagi tunda ning on välja kuulutanud eriolukorra ja evakueerimised.