Vene valitsuse nördimuseks polnud kutsutute seas president Vladimir Putinit. Tseremoonial peetud kõnedes leidis Venemaa küll kaude mainimist, ent mitte positiivses mõttes. Nii mainis avakõne pidanud Poola president Andrzej Duda mainis ära Vene agressiooni Ukraina ja Gruusia vastu ja hoiatas ingliskeelset väljendit kasutades, et “business as usual” ehk tavaline äriajamine Venemaaga ei tohi jätkuda. Pence loetles ameeriklaste, brittide, hollandlaste, taanlaste ja tšehhide kangelastegusid maailmasõjas, kuid jättis venelased nimetamata. “Mitte keegi selles sõjas ei võidelnud auväärsemalt ja õiglasema vihaga kui poolakad,” lisas Pence selle asemel.

Kõne pidas ka Saksa president Frank-Walter Steinmeier, kes vabandas nii Saksa agressiooni kui Molotov-Ribbentropi pakti (MRP) eest. President Kaljulaid märkis pärast tseremooniat Delfile, et Steinmeier mainis MRP-d juba kolme aasta eest Tallinnas peetud kõnes, kuid siin kõlas sama sõnum veelgi suuremale auditooriumile.

Kaljulaid tõdes, et USA presidendi Donald Trumpi visiidi tühistamine Floridat ähvardava orkaani tõttu oli võõrustajatele ilmselt pettumus. “Seetõttu meenutas Pence hästi palju Trumpi Varssavis peetud kõnet, kus mainiti ära ka [NATO kollektiivkaitse] artikkel 5,” ütles Kaljulaid. “President Duda mainis ära Ukraina ja Gruusia. Need kolm kõnet kokku olid väga mõjusad.” Kaljulaid lisas, et võttis Venemaa agressiivsemaks muutuva tegevuse Gruusiat Lõuna-Osseetiast lahutaval eraldusjoonel jutuks ka Lääne-Euroopa riikide juhtidega, samuti oli juttu Gruusia, Ukraina ja teiste EL-i idapartneritega tehtavast koostööst.

Tseremoonia lõppes kahuritest antud aupaukude ja pärgade asetamisega tundmatu sõduri hauale. Korralduslikult poolelt jäi muu hulgas silma, et kõikjal eakaid sõjaveterane abistamas ja muid tseremooniaga seotud ülesandeid täitmas olid noorukesed skaudid.
Skaudid Varssavis

USA asepresidendi visiidi puhul võis osade tseremooniat vaatama tulnud kohalike seljas näha särke kirjaga “Poola toetab Ameerikat”, samuti kandsid paljud väikeseid Poola, USA ja NATO lippe. Neid võis osta esindusväljaku lähedal asunud pargist, kus ettevõtlikud kaubitsejad oma lauad olid püsti löönud.
Müügilett lippude ja suveniiridega

Loe reportaaži homsest Eesti Päevalehest.