ALDE lahkus koalitsioonist kaks päeva pärast seda, kui erakonna juhil Călin Popescu Tăriceanul ei õnnestunud saada valitsuse ainsaks presidendikandidaadiks novembris toimuvatel valimistel. PSD valis kandidaadiks hoopis oma juhi, peaminister Viorica Dăncilă, kes peab väljakutse esitama praegusele presidendile Klaus Iohannisele, vahendab Reuters.

Võiks arvata, et ALDE samm aasta enne parlamendivalimisi tekitab ennetähtaegsete valimiste võimaluse, aga killustatud opositsioon võib eelistada korraliste valimiste äraootamist, ütlevad analüütikud.

Endine peaminister Tăriceanu ütles, et PSD on saanud valitsuses halvasti hakkama ega ole suutnud astuda vajalikke samme kabineti restruktureerimiseks.

Euroopa Liit ja USA on Rumeenia valitsuskoalitsiooni teravalt kritiseerinud kohtusüsteemi muutmise eest, mis nende väitel ähvardab õigusriiki, ja korruptsioonivastase seadusandluse pehmendamise eest.

Peaminister Dăncilă ütles, et PSD jätkab valitsemist. Tal on 45 päeva parlamendilt usaldushääletuse palumiseks ning ta peab leidma asendajad kolmele ALDE ministrile.

Tõenäoliselt püüab PSD leida ka uut liitlast, kelleks võib saada Rumeenia ungarlaste erakond RMDSZ.