Debati üks modraatoritest, ERR-i ajakirjanik Rain Kooli kinnitas Delfile, et Kaja Kallas mõtteid vahetama ei tule, ka pole päris selge, millised tähtsad asjatoimetused teda väitluselt eemale hoiavad.

"Reformierakonnast küsiti, kas võiks kellegi saata Kaja Kallase asemel," ütles Rain Kooli. "Otsustasime öelda "ei", sest see debatt on just erakondade juhtidele."

Siiani on selles reeglis tehtud üks erand: kui Keskerakonna liider Edgar Savisaar 2015. aastal raske haigusega poliitikast kõrvale jäi, sai tema asemel parteijuhi kohusetäitjaks Kadri Simson, kes ka juhtide debatil osales.

Kooli möönis, et suurima opositsioonijõu puudumine debatile just kasuks ei tule, vastselt sotside juhiks saanud Indrek Saar peab valitsusparteidele üksipäini lahingu andma.

Kaja Kallase kõrvalejäämine on äärmiselt veider, võttes arvesse, et muul juhul pole ta istuva valitsuse kritiseerimisel sugugi jõudu kokku hoidnud.

Tema viimane sotsiaalmeedia-postituski, 8. augustist, käib isikute kohta, kellega täna debateerida võinuks: "Täna täitub sellel valitsusel 100 päeva ametis. Kuna tegusid väga ei ole, on vaid palju (solvavaid) sõnu, siis pole ka midagi liiga sisulist kommenteerida. See 100 päeva on vast kõigile tõestanud, et töövõimeliseks see valitsus kunagi ei saa."

Reformierakonna peasekretär Erkki Keldo ütles Delfile, et Kaja Kallas viibib isiklikes asjus välismaal. Küsimusele, kas tegu on puhkusereisi või mõne olulise kohtumisega, vastas Keldo, et puhkust pole erakonna esimehele päris otseselt ette nähtud, jättes otsad mõnevõrra lahtiseks. Ta lisas, et Kaja Kallas on olnud ühiskondlikult aktiivne, on kommenteerinud valitsuse tegemisi sotsiaalmeedias ja mujalgi, ning päris kõigile debattidele ta tõepoolest tulla ei jõua. "Eks neid debatte tuleb veel, siis oleme kohal," kinnitas peasekretär.