Vene opositsioon teatas, et kavatseb järgmisel nädalavahetusel taas üleriigilise meeleavalduse korraldada, hoolimata selles, et võimud võtsid möödunud laupäeval rohkem kui tuhat demonstranti kinni. Moskva politsei sõnul olid vabu valimisi nõudvad meeleavaldajad võtnud osa ebaseaduslikust sanktsioneerimata protestist.

Opositsiooni sõnul toimus laupäeval rahumeelne meeleavaldus, millega inimesed väljendasid pahameelt selle üle, et nende kandidaadid eemaldati järgmise kuu algul toimuvatelt Moskva kohalikelt valimistelt. Politsei ajas ürituse süstemaatiliselt ja vahepeal ka vägivaldselt laiali, kirjutab uudisteagentuur Reuters.

Sõltumatu monitoorimisühendus OVD-Info teatas eile, et nende andmeil võtsid võimud kinni 1001 meeleavaldajat, varasemalt olid nad sama arvu hinnanud 800 inimesele. Paljud vahistatud demonstrandid lasti kiirelt uuesti vabaks, kui 19 isikut veetsid öö trellide taga. Uudisteagentuuri TASS teatel on ühe mehe suhtes algatatud politseiniku väidetava ründamise tõttu kriminaaluurimine.

Moskva võimud on teatanud, et lubavad korraldada sel nädalavahetusel meelavaldused, kuid mitte linnasüdames, nagu seda tahavad protestijad, vaid sellest kaugel asuvas paigas.

Lisaks teatas praegu vangis istuva opositsionääri Aleksei Navalnõi liitlane Leonid Volkov, et Navalnõi poliitiline liikumine plaanib 10. augustil korraldada ka oma protesti, mis hõlmaks kogu riiki.

Volkovi sõnul nõuavad nad vangistatud aktivistide vabastamist, opositsioonikandidaatide osavõttu Moskva linnavolikoguvalimistel ja Moskva praeguse meeri tagasiastumist. „Tegemist on inimväärikuse küsimusega, õigusega valida ja oma arvamust välja öelda," kirjutas Volkov Twitteris. Vene võimude sõnul ei õnnestunud aga kõnealustel kandidaatidel piisavalt tõelisi toetusallkirju koguda, et end üles seada.

Vene president Vladimir Putin ja Kreml pole vastasseisu opositsiooniga kommenteerinud, kuid Moskva linnapea Sergei Sobjanin mõistis meeleavaldused hukka ja nimetas neid küüniliselt korraldatud massirahutusteks.