Roxeni omanikfirma Morobell juhatuse liige Raivo Baum kinnitas Delfile, et kapten jõudis eile kesköö paiku Eestisse ning saab kuni kohtuistungini rahulikult kodus olla.

Kapteni advokaat Igor Voskoboinik ütles käesoleva nädala teisipäeval, et Kaliningradi kohus tühistas mais kinni peetud kalalaeva eestlasest kaptenile seatud tõkendi riigist mitte lahkuda. Ametlikult sai kapten õiguse riigist lahkuda eile ja asuski kohe Eesti poole teele.

"Tema (kapteni) rahalised vahendid on otsas, sest ta ei saa oma palka Kaliningradist kätte. Tema tervislik seisund on oluliselt halvenenud, mida kinnitati ka arstide omapoolses hinnangus. Aga loomulikult ta naaseb kohtusse," lubas Voskoboinik 30. juulil.

Voskoboiniku sõnul toimub järgmine kohtuistung augustis, kriminaalasja uurimist pikendati 22. septembrini.

Navigatsiooniviga viis keelatud vetesse

Vene võimud pidasid 10. mail Venemaa majandusvööndis Läänemerel kinni Soome lipu all oleva laeva Roxen, mida kahtlustati kalastusreeglite rikkumises

Laeva pardalt leiti üle 7,5 tonni ebaseaduslikult püütud kala. Esialgsel hinnangul ületas kahju 49 miljonit rubla (675 000 eurot).

Kinnipidamise järel seletas kalalaeva Roxen omanikfirma Morobell juhatuse liige Raivo Baum, et laev oli legaalsel kalapüügil ja tegemist oli navigatsiooniveaga, mistõttu kalduti trajektoorilt kõrvale ja siseneti teadmatult Venemaa Föderatsiooni majandusvööndisse.

Kinnipeetud laeva neljaliikmelisse eestlaste meeskonda kuulusid kolm meeskonnaliiget ja kapten. Mai lõpus esitati laeva kaptenile süüdistus. Teistele kinnipeetud eestlasele süüdistust ei esitatud.