„Vajame häid närve, kui meie Soome sõbrad kritiseerivad meid õigusriigi olukorra pärast. Me ei tohi naeratada ega naerda, vaid peame jääma rahulikuks ja andma häid vastuseid,“ ütles Orbán Tusványose festivalil Transilvaanias.

Orbáni sõnul on siiski põhjust Soome õigussüsteemi üle imestada. Ta tõi välja konstitutsioonikohtu puudumise ja kohtunike ametisse nimetamise presidendi poolt. Tema sõnul peab Ungari olema nüüd Soomega jõuline.

Euroopa Liidu eesistujariik Soome sattus Ungari valitseva erakonna Fidesz propaganda hammaste vahele juba selle kuu algul, sest lubas, et võtab Euroopa Liidu eesistujamaana septembris Ungari probleemid õigusriigiga esimest korda ministrite nõukogu päevakorda.

Soome üheks eesmärgiks on muu seas seada Euroopa Liidu toetuste andmise tingimuseks õigusriigi põhimõtete järgimine. Ungari, mis on üks suurimatest Euroopa Liidu toetuste saajatest, on vastu igasugustele katsetele siduda toetuste jagamine õigusriigi põhimõtetega.

Ungari valitseva erakonna häälekandja Origo avaldas juuli keskel sarja kriitilisi artikleid Soome meediast ja kohtusüsteemist. Väljendati muret Soome õigusriigi olukorra ja meediavabaduse üle, teatas Helsingin Sanomat.

Joont jätkati eelmisel nädalal Ungari valitsuse hallatavas blogis „About Hungary”, kus avaldati lugu pealkirjaga "I bet you didn’t know this about Finland" („Vean kihla, et sa ei teadnud seda Soome kohta”) Autoriks on märgitud peaministri büroo rahvusvaheliste suhete ja kommunikatsiooni riigisekretär Zoltán Kovács.

Kirjutises väidetakse, et Soome meediamaastiku pluralism on „tõsises ohus” ja et Soomes ei ole olemas põhiseaduskohut ja et Soome kohtusüsteemi sõltumatus on „olematu”. „Nad jutlustavad veest, aga joovad veini,” öeldakse kirjutises, milles jäetakse mulje, et Soome on ise süüdi asjades, mille pärast Ungarit kritiseeritakse.

Soome on maailma õigusriikide indeksis 3., Ungari 57. kohal.