Johnson ütles, et on pühendunud Iiri piiri varuplaanist lahtisaamisele, aga Euroopa Liidu Brexiti pealäbirääkija Michel Barnier teatas, et see on vastuvõetamatu, vahendab BBC News.

Johnson rääkis telefoni teel ka Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeriga, kes kordas Euroopa Liidu seisukohta, et juba läbi räägitud lahkumiskokkulepe on parim võimalik.

Johnson lubas oma kõnes Brexiti lõpule viia 31. oktoobriks.

Iiri varuplaan on Johnsoni eelkäija Theresa May läbi räägitud kokkuleppe võtmetähtsusega osa, mis määrab kindlaks selle, mis juhtub piiriga Põhja-Iirimaa ja Iiri Vabariigi vahel.

„Ükski riik, mis hindab oma iseseisvust ja tõepoolest austab ennast, ei saaks nõustuda kokkuleppega, millega anti ära meie majanduslik iseseisvus ja omavalitsus, nagu see varuplaan teeb,” ütles Johnson.

Vastates parlamendiliikmete küsimustele ütles Johnson, et on pühendunud varuplaanist „lahti saamisele”, ning nimetas seda lõhestavaks ja antidemokraatlikuks.

Pärast Johnsoni kõnet saatis Barnier teate Euroopa liidritele, milles kordas Euroopa Liidu seisukohta, et varuplaanist lahtisaamine on „loomulikult vastuvõetamatu”, ning nimetas Johnsoni kõnet „üsna võitluslikuks”.

Barnier lisas siiski, et vaatamata erimeelsustele varuplaani üle on Euroopa Liit valmis tegema konstruktiivselt tööd oma mandaadi raames ja valmis analüüsima iga Ühendkuningriigi ideed lahkumisküsimustes, mis on kooskõlas olemasoleva lahkumiskokkuleppega.

Barnier’ sõnul ei oleks kokkuleppeta Brexit Euroopa Liidu valik, aga tuleb olla valmis olukorraks, kus Johnson sellele prioriteedi annab.

Iirimaa peaminister Leo Varadkar ütles, et ilma varuplaanita ei ole mingit lahkumiskokkulepet, üleminekufaasi ega rakendusfaasi ning ei tule ka mingit vabakaubanduslepet, kuni need asjad on lahendatud.