Prantsusmaa ilmateenistus Météo France registreeris riigi edelaosas asuvas Bordeaux’s eile temperatuuri 41,2 kraadi, mis lõi 2003. aasta rekordi 40,7 kraadi, vahendab BBC News.

Rekordilisi temperatuure ennustatakse sel nädalal ka mujale Lääne-Euroopasse, sealhulgas Belgiasse, Hollandisse ja Saksamaale.

Suuremale osale Prantsusmaast anti oranž häire, mis on tõsiduselt teine hoiatus.

Météo France’i teatel võib Pariisis kuumarekordit oodata homme. Senine rekord pärineb 1947. aastast ja on 40,4 kraadi.

Võrdlusi on tehtud kuumalainega, mis tabas Prantsusmaad 2003. aasta augustis ja mis mängis oma rolli ligi 15 000 inimese surmas.

Belgias on antud kogu riigile punane ilmahoiatus, mis on pretsedenditu samm.

Hispaania andis punase häire Zaragoza piirkonnale, mida tabasid eelmisel kuul hävitavad maastikupõlengud. Nende oht on Hispaanias ja Portugalis endiselt suur.

Hollandis on valitsus aktiveerinud „riikliku kuumaplaani”.

Suurbritannias oodatakse temperatuuride tõusmist üle 35 kraadi ja võimalikud on rekordid.

Et piirata tuumareaktorite jahutusvee kuumenemist, teatas Prantsuse energiafirma EDF, et lülitab välja kaks reaktorit Golftechi tuumajaamas riigi lõunaosa Tarn-et-Garonne’i piirkonnas.

Tour de France’il võistlevatele jalgratturitele pakutakse jääga jalavanne ja lisatud on veevõtupunkte, et vältida dehüdreerumist.

Prantsusmaa valitsus on keelanud majanduslikel põhjustel loomade transportimise kell 13-18 piirkondades, kus on antud kuumahoiatusi.