Lea Danilson-Järg, kes osutus valituks 16 kandidaadi seast, töötas enne Postimehe rahvastikurubriigi "Meie Eesti" toimetajana ning on MTÜ Eesti Sündimusuuringud juhatuse liige.

Rahvastikuministri Riina Solmani sõnul sai Danilson-Järgi puhul määravaks tema senine töö nii rahvastiku kui ka perepoliitika vallas ning uuringute ja meediakampaaniate korraldamise kogemus.

Danilson-Järgi sõnul on tal esmajoones plaanis üle vaadata sotsiaalministeeriumis pooleliolevad asjad perepoliitika vallas ning alustada koostööd rahvastikukriisi probleemkomisjoniga.

"Põhiline eesmärk on, et Eestis sünniks rohkem lapsi ja ränne oleks meie enda poolt juhitud, mitte isekulgev, et siia tuleksid inimesed, keda me tahame, et tuleksid," ütles Danilson-Järg.

Rahvastikuministri üks siht on ka sündimuse suurendamine, mille nimel uue osakonna juhataja tööle hakkab. "Oluline on teada saada, millistesse peredesse võiks veel lapsi sündida ja mida nad selleks riigilt vajavad," sõnas Danilson-Järg.

Tema sõnul vajab lahendamist küsimus, kuidas tagada peredele riigi tugi ka peale pooltteist aastat, kas olemasolevaid ressursse otstarbekamalt ümber jagades või lisaraha leides. "Lisaressurss on eriti vajalik suurtele peredele, kellel on suuremad väljaminekud ja rohkem toimetulekuprobleeme," ütles ta.

Olemasolevate ressursside ümberpaigutamise puhul tuleks Danilson-Järgi hinnangul üle vaadata vanemahüvitise süsteem, mis pandi algselt kordsena paika, kuid seoses palgakasvuga on vahe miinimumiga võrreldes väga suur.

"Samuti tasuks üle vaadata ka maksusoodustused. Iga pere hindaks rohkem seda, kui ta saaks igakuiselt riigipoolset tuge kui kord aastas kingituse, mis ei aita perel eluasemelaenu maksta või laenuvõimekust tõestada," lisas Danilson-Järg.

Augustis tööle asuva rahvastiku- ja perepoliitika osakonna juhataja palk on rahvastikuministri käskkirja järgi 3200 eurot kuus.