Häkkerid ründasid FSB-d ehk Venemaa föderaalset julgeolekuteenistust, kirjutas Forbes.

IT-kurjategijatel õnnestus pihta panna 7,5 terabaiti materjale, andes ülevaate FSB projektidest, sh tsensuuri vältimist võimaldava vabavara Tor-i anonüümsuse kaotamisest, sotsiaalmeediakanalite tasalülitamisest ja venelaste interneti ülejäänud maailmast eraldamisest.

Andmed edastati häkkerite poolt peamistele uudistekanalitele avaldamiseks.

13. juulil ründasid häkkerid teadaolevalt nime 0v1ru$ alt üht suuremat FSB töövõtjat SyTechi. Andmete varastamise järel postitasid nad SyTechi koduleheküljele teate oma tegevusest ja selle kõrvale naeratava emotikoni.

0v1ru $ edastas varastatud andmed seejärel teadaolevalt suuremale häkkimisgrupile Digital Revolution, mis jagas faile erinevate meediaväljaannetega ja vahendas teavet ka oma Twitteri konto abil.

Tõenäoliselt oli see „Vene luureteenistuste ajaloo suurim andmeleke“, leidis BBC.

Avaldatud projektides pole siiski otseselt midagi, millest ajakirjandus poleks varem kirjutanud: kõik oli teada või oodata. Olulisem on pigem leke iseenesest, selle ulatus ja selle toimepanemise lihtsus. Töövõtjad jäävad jällegi maailma luureagentuuride ahela nõrgaks lüli: just eelmisel nädalal vangistati ka USAs endine NSA töövõtja, kes varastas agentuuri saladusi kahe aastakümne jooksul, märkis Forbes.