„Tegemist võib olla sellega, et me arendame praegust plaani, tegemist võib olla uue plaaniga, tegemist võib olla sellega, et me aitame teineteist erinevatel viisidel tehnoloogiatega,” ütles Rootsi kaitseminister Peter Hultqvist SVT Nyheterile.

Sõlmitud kokkulepe kehtib kümme aastat. 2020. aasta sügisel tehakse otsus protsessi järgmise sammu kohta. Hultqvisti sõnul panustab Rootsi riik alguses projekti paarisaja miljoni krooniga. Seda finantseeritakse olemasolevates majanduslikes raamides, täiendavat finantseerimist alguses ei plaanita, teatas kaitseministeerium.

Rootsi kaitsevägi lendab praegu kodumaiste hävitajatega JAS 39 Gripen. Alates järgmisest aastast võetakse relvastusse 60 lennuki värskeimat mudelit.

Suurbritannia hävitaja on Eurofighter Typhoon, aga britid kavatsevad nüüd välja arendada uue hävitaja nimega Tempest. See peaks kasutusel olema umbes 2040. aastal ja Rootsi siseneb nüüd partnerina tulevikuhävitaja väljaarendamise projekti.

„See on strateegilise partnerluse võimalus, milles me kindlustame tehnoloogia arengu, ja siis vaatame, kuidas saame välja arendada midagi, mis on hea mõlemale partnerile,” ütles Hultqvist.

Hultqvist ütles, et Rootsi JAS-i projekt elab edasi kuni 2040. aastateni ja nüüd käib jutt sellest, mis saab edasi.

„Hävituslennuki arendamine on äärmiselt pikaaegne protsess, nii et me arvame, et on aeg alustada sellega, millest saab järgmine põlvkond pärast JAS-39 Gripen E-d. Et riik selles osaleb, on seotud eeskätt sellega, kuidas me arendame Rootsi kaitsevõimet pika ajaperioodi jooksul ja kuidas me tegeleme Rootsi õhuruumi kaitsega,” ütles Hultqvist.

See, et Rootsi astus sammu kaitsekoostöö süvendamiseks Suurbritanniaga, mis on Euroopa Liidust lahkumas, ei anna kaitseministri sõnul põhjust muretsemiseks.

„Meil on kaitsevaldkonnas Suurbritanniaga ulatuslik koostöö ja see jääb nii vaatamata sellele, kas nad lahkuvad EL-ist või mitte, ja nad on ju ka osa NATO-st,” ütles Hultqvist.