Torm jõuab New Orleansi ja selle lähipiirkonna rannikule laupäeva pärastlõunal, kogudes taspisi jõudu ja põhjustades juba reedel üleujutusi mitmel pool üle miljoni elanikuga linna, vahendab uudistekanal BBC.

USA riiklik orkaanikeskus (NHC) hoiatas elanikke 104 kilomeetrit tunnis (30 meetrit sekundis) puhuva tuule, tugeva vihmasaju ja halvenevate üleujutuste eest, mis kujutavad endast inimestele "tõsist ohtu".

Trump rahuldas reedel Louisiana osariigi kuberneri John Bel Edwardsi palve ja kuulutas välja eriolukorra, mis võimaldab keskvalitsusel osaleda oma jõudude ja vahenditega võimaliku hävingu likvideerimisel.

"Tänan president Trumpi kiire vastamise eest minu taotlusele. Me hindame Valge Maja ja meie föderaalpartnerite toetust ning jätkame oma võitlust enneolematute üleujutustega," säutsus kuberner Edwards oma Twitteri kontol.

Osariiki saadeti olukorrale reageerima 3000 rahvuskaartlast, aga ka vee- ja toiduvaru võimalike puudujääkide korral. USA riigipea otsusega peatati eriolukorra ajaks ka immigratsiooni- ja tolliameti (ICE) töö illegaalide kinnipidamisel ja lubati, et tormi eest põgenevate inimeste aitamisel ei hoolita elamisloa või kodakondsuse olemasolust ja migrantide perekondi kinni ei peeta.

2005. aastal tabas Louisiana osariiki orkaan Katarina, mis ujutas New Orleansi linna pea täielikult üle, nõudes pea kahe tuhande inimese elu ja põhjustades piirkonnas pea 150 miljardi dollari väärtuses kahju. Toonane president George W. Bushi administratsioon sai rohkelt kriitikat suutmatuse eest kiiresti ja efektiivselt olukorrale reageerida.