Barry asub praegu Mehhiko lahel ja ähvardab jõesuuet kuni meetrise tõusulainega, teatas Louisiana osariigis Slidellis asuva Mississippi alamjooksu ennustuskeskuse hüdroloog Jeffrey Graschel, vahendab CNN.

Erinevate tegurite haruldane kokkulangemine lisandub ennustustele, et veetase jões jõuab homme haripunkti, ligi 5,8 meetrini, mida pole nähtud alates 1950. aasta veebruarist ja mis jääb 1922. aasta rekordile alla 0,7 meetriga, teatas ilmateenistus eile.

„See on esimene kord, kui meil on troopiline tormisüsteem koos nii kõrge veetasemega jões,” ütles Graschel.

Ennustus teeb New Orleansi elanikud närviliseks, sest Barry võib kaasa tuua ka kuni 254 millimeetrit vihma. Kolmapäeval maha sadanud väiksem kogus juba ujutas mõned linna osad üle.

Esimene sel aastal USA-sse jõudev troopiline torm Barry liigub aeglaselt, teatas ilmateenistus. Ranniku ja Mississippi alamjooksu oru elanikud võivad saada tõsist vihmasadu kogu nädalavahetuse ja ka uue nädala alguses. Tõenäolised on jõe üle kallaste tõusmine ja merevee taseme tõus tormi tõttu.

Kuberner John Bel Edwardsi sõnul on Louisianas üleujutustele kolm põhjust: merevee taseme tõus tormi tõttu, jõgede üle kallaste tõusmine ja vihm. Seekord saadakse kõik kolm korraga.

New Orleansi linn ei ole välja kuulutanud kohustuslikku evakueerimist, teatas linnapea LaToya Cantrell.

USA armee insenerikorpus on kinnitanud, et ei oota veetaseme tõusu üle kaitsetammide ja süsteemi kindluses ollakes äärmiselt kindlad.

Oodatakse kümnete tulvaväravate sulgemist üleujutuste ohu vähendamiseks.

New Orleansi 120 pumbast, mis linnaosadest vett minema viivad, on 118 töökorras ja kaks, mis ei ole, on suhteliselt väikesed, teatas linna kanalisatsiooni- ja veeameti esindaja Courtney Barnes.