Kohus otsustas teisipäeval, et julgeolekumäärus, mille alusel naiskapten kinni peeti, ei ole antud juhul kohaldatav, sest ta tegeles inimeste päästmise, mitte smugeldamisega, vahendab uudistekanal BBC.

Sea-Watch nimelise päästelaeva kapten sisenes eelmisel kolmapäeval ebaseaduslikult Itaalia vetesse, sildudes Lampedusa saarel, tuues pärast 13. päeva merel endaga maale ka hulk põgenikke.

„Ma sisenen Itaalia vetesse ja toon migrandid turvaliselt Lampedusa saarele,“ ütles kapten Rackete eelmise nädala algul usutluses ajalehele La Repubblica pärast pea kahenädalast vastasseisu Itaaliaga, mis keelas alusel seaduslikult riiki siseneda.

„Ta (Rackete -toim) ei tohi randuda. Ma olen valmis politsei talle vastu saatma. See on ärritav,“ ütles Itaalia siseminister Matteo Salvini videos oma Facebooki kontol, nimetades Sea-Watchi „lindprii laevaks“.

Otsuse keeldu eirata tegi naine pärast seda, kui olukord padal oli muutunud „meeleheitlikumaks kui varem“ ja lähtus sealjuures enda sõnul meresõiduohutuse seadusest.

„Otsustasin siseneda Lampedusa sadamasse,“ teatas Rackete. „Ma olen riskidega kursis, ent 42 merehädalist laeva pardal on rampväsinud. Ma toimetan nad ohutusse kohta,“ säutsus kapten.

„Ma olen valmis oma tegevuse eest vangi minema ning olen valmis end kohtus kaitsma, kui seda tarvis on, sest ma usun, et toimin õigesti,“ sõnas ta.