Ülemaailmse uuringu kohaselt uskus vaktsiinide ohutusse 79 protsenti ja toimimisse 84 protsenti inimestest: vastupidisel arvamusel oli vastavalt seitse ja viis protsenti vastanutest, vahendab uudistekanal BBC.

Tulemustest selgus ka, et väiksem oli usaldus vaktsiinidesse suure sissetulekuga riikides, mida võib põhjendada neis leviva vaktsineerimisvastase liikumisega, mis eitab kaitsesüstide ohutust.

22 protsenti lääneeurooplasetest ei usu vaktsiinide ohutusse, mida oli enam kui kuskil mujal üle maailma, ja 17 protsenti idaeurooplastest ei tunnista vaktsiinide efektiivsust, mida oli samuti enam kui mujal maailmas.

Uuringu korraldaja Imran Khan Wellcome'i avalike suhete osakonnast ütles, et enim usaldatakse vaktsiine piirkondades, kus inimestel on suurem kokkupuude vaktsineerimata jätmisest tulenevate vaegustega.

"Kui vaadata neid riike, kus vaktsiinidesse usutakse väga, näiteks Bangladeshis ja Egiptuses, siis on tegemist piirkondadega, kus nakkushaigusi esineb tavapärasest rohkem," ütles ta. "Arenenud riikides, kus vaktsiini tegemata jätmisel on nakatumise tõenäosus ikkagi väiksem, ja kui sa nakatud, siis sul ei pruugi sama halb hakata või sa ei pruugi surra, arvestades tervishoiu taset."