India seaduste kohaselt on võimalik rahvaesindajatel hoolimata kriminaalsüüdistustest ametisse kandideerida ja astuda juhul, kui süüdimõistvat otsust ei ole või karistuseks määratakse vähem kui kahe aasta pikkune vangistus, vahendab uudisteagentuur AFP.

Raport pälvis India avalikkuses palju tähelepanu, sest hindu rahvuslasest peaminister Narendra Modi, keda saatis suur edu ka tänavu, lubas juba eelmiste valimiste eel, et teeb poliitilisele korruptsioonile lõpu.

Tegelikult tõusis aga kriminaalasjaga maadlevate saadikute arv võrreldes eelmiste valimistega kümne protsendi võrra, ütles Shahabuddin Y. Quraishi, kes oli varasemalt valimiskomisjoni juht.

Homme ametivande andvatest nii koalitsiooni - kui opositsioonisaadikutest tuleb suisa 43%-l heidelda pooleli oleva kriminaalasjaga ja enam kui neljandikku süüdistatakse seotuses vägistamise, tapmise või tapmiskatsega. Kui neilt süüdistuste kohta uurida, saab üldjuhul vastuseks, et tegemist on poliitiliste oponentide lavastusega ning mingit süüd neil ei lasu.

1,3 miljardi elanikuga India õigussüsteem jahvatab aeglaselt: lahendit ootab 30 miljonit kohtuasja.