Sel nädalal sai vene ajakirjanik Ivan Golunov ootamatult koduarestist vabaks, kuigi talle esitatud süüdistused olid karmid: narkootikumide omamine ja kavatsus neid edasi müüa. Veelgi kummalisem on aga see, et politsei on viimastel aastatel leidnud korduvalt keelatud aineid just nende isikute juurest, kes on võimudele olnud pinnuks silmas.

Vene kriminaalkoodeksi artikkel 228 on tänaseks päevaks saanud kurikuulsa varjundi, sest narkootiliste või psühhotroopsete ainete tegemist, omandamist, ladustamist, transportimist, saatmist või müümist keelav säte leiab vahel rakendust lausa uskumatutes oludes.

Raadio Vaba Euroopa järgi mõistetakse Venemaal artikli põhjal süüdi üle 100 000 inimese ja aktivistide väitel on sellest saanud võimude meelisrelv tüütute poliitiliste oponentide, kodanikuühiskonna aktivistide ja ajakirjanike vastu. Siin on viis viimaste aastate juhtumit.

Martin Kotšesoko

Venemaa Põhja-Kaukaasias Kabardi-Balkaari vabariigis tegutsev aktivist vahistati selle aasta 8. juunil narkootikumide ostmise ja omamise kahtlusega. Kohaliku meedia sõnul oli Kotšesoko koos sõbraga teel kalastama, kui politsei sõiduki kinni pidas. Korrakaitsjad otsisid auto läbi ja avastasid sealt väidetavalt narkootikumid.

Sõber lasti vabaks, kuid Kotšesoko viidi eeluurimisvanglasse. Kolleegide sõnul avaldasid võimud talle survet, et üksikkongi pandud mees midagi üles tunnistaks. Kotšesoko on kritiseerinud Vene emakeeleseadusi ja võidelnud vähemusrahvaste keelte eest. Tema vabastamiseks on algatatud petitsioon ja rohkem kui 2000 inimest toetab seda.