Pompeo sõnul andis USA sellise hinnangu luureandmete põhjal kasutatud relvade tüübi kohta, vahendab BBC News.

„USA hinnang on, et rünnakute eest on vastutav Iraani Islamivabariik,” ütles Pompeo pressikonverentsil Washingtonis. „See hinnang põhineb luureandmetel, kasutatud relvadel, ekspertteadmiste tasemel, mida on vaja selle operatsiooni läbiviimiseks, hiljutistel samasugustel Iraani rünnakutel laevanduse vastu ja faktil, et ühelgi käsilaste rühmitusel, mis selles piirkonnas tegutsevad, ei ole ressursse ja oskusi sellise keerukuse astmega tegutseda.”

Mingeid tõendeid Pompeo ei esitanud.

„See on vaid viimane Iraani Islamivabariigi ja tema surrogaatide õhutatud rünnakute sarjast Ameerika ja tema liitlaste huvide vastu,” ütles Pompeo. „Tervikuna võttes kujutavad need provotseerimata rünnakud selget ohtu rahvusvahelisele rahule ja julgeolekule, jultunud kallaletungi navigatsioonivabadusele ja vastuvõetamatut kampaaniat pinge eskaleerimiseks Iraani poolt.”

Iraan nimetas neid väiteid alusetuteks. Iraani kõrgetasemeline ametnik oli varem BBC-le öelnud, et Iraanil ei ole plahvatustega tankeritel mingit pistmist.

„Iraan lükkab kategooriliselt tagasi USA alusetu väite seoses 13. juuni naftatankerite intsidentidega ja mõistab selle kõige karmimalt hukka,” teatas Iraani missioon ÜRO juures täna.

Pärast Iraani eitust avaldas USA keskväejuhatus aga video, mis väidetavalt näitab, kuidas Iraani revolutsiooniline kaardivägi eemaldab pärast plahvatusi lõhkemata magnetmiini tankeri Kokuka Courageous küljest.

Norra merendusametkond teatas eile, et tankerit Front Altair rünnati ja pardal toimus kolm plahvatust.

Laeva lasti omaniku, Taiwani naftafirma CPC Corp esindaja Wu I-fang ütles, et tankeri pardal oli 75 000 tonni naftat, ja kahtlustatakse, et alus sai pihta torpeedoga, kuigi seda ei ole kinnitatud.

Teiste kinnitamata teadete kohaselt oli tegemist miinirünnakuga.

Laeva omanikfirma Frontline teatas, et tanker põleb, aga eitas teateid Iraani meedias, et see läks põhja.

Kokuka Courageousi operaator BSM Ship Management teatas, et meeskond hülgas laeva ja päästeti möödunud laeva poolt.

Nii Iraan kui ka USA on avaldanud fotosid päästetud meeskonnaliikmetest oma laevade pardal.