Wall Street Journal tsiteeris anonüümseks jäänud isikut, kes on asjaga kursis, ning kirjutas, et paljud üksikasjad Kim Jong-nami suhete kohta CIA-ga jäävad ebaselgeks, vahendab Reuters.

Wall Street Journali teatel oli CIA ja Kim Jong-nami vahel side.

„Mitmed endised USA ametnikud ütlesid, et poolvend, kes oli elanud palju aastaid väljaspool Põhja-Koread ja kellel ei olnud teadaolevat võimubaasi Pyongyangis, ei olnud tõenäoliselt võimeline pakkuma detaile salatseva riigi sisemise toimimise kohta,” kirjutas Wall Street Journal.

Endised ametnikud ütlesid ka, et Kim Jong-nam oli peaaegu kindlasti kontaktis teiste riikide julgeolekuteenistustega, eriti Hiina omaga, teatas USA ajaleht.

Kim Jong-nami rolli CIA informaatorina mainitakse värskes Kim Jong-unist rääkivas raamatus „The Great Successor” („Suur järeltulija”), mille on kirjutanud Washington Posti reporter Anna Fifield ja mis avaldatakse täna. Fifield kirjutab, et Kim Jong-nam kohtus tavaliselt oma kontaktisikutega Singapuris ja Malaisias, viidates asjaga kursis olevale isikule.

Raamatus öeldakse, et valvekaamerasalvestus Kim Jong-nami viimasest reisist Malaisiasse näitas teda hotelli liftis koos aasialase välimusega mehega, kes oli teadete kohaselt USA luure agent. Väidetavalt oli Kim Jong-nami seljakotis 120 000 dollarit sularaha, mis võis olla tasu luurealase tegevuse eest või teenitud tema kasiinoäridega.

Lõuna-Korea ja USA ametnikud on öelnud, et Põhja-Korea võimud andsid korralduse Kim Jong-nami tapmiseks, sest ta oli kriitiline perekonna dünastiana valitsemise suhtes.

Kim Jong-nami tapmises talle närvimürgi VX näkku määrimise teel Kuala Lumpuri lennujaamas 2017. aasta veebruaris esitati süüdistus kahele naisele. Malaisia on aga nüüdseks mõlemad naised vabastanud.

Wall Street Journali allika teatel sõitis Kim Jong-nam 2017. aasta veebruaris Malaisiasse, et kohtuda oma CIA kontaktisikuga, kuigi see ei pruukinud olla reisi ainus eesmärk.