Muelleri sõnul ei saanud ta algusest peale mingeid süüdistusi esitada, isegi mitte salaja, ei Trumpile ega ühelegi ametis olevale presidendile. Selline on justiitsministeeriumi õiguslik arvamus ja Mueller pidi sellest enese sõnul kinni pidama, vahendab Associated Press.

„Presidendile kuriteosüüdistuse esitamine ei olnud seetõttu valik, mida me oleksima saanud kaaluda,” ütles Mueller.

Muelleri sõnul ei tohi seda aga segi ajada õigeksmõistmisega.

„Kui me oleksime olnud kindlad, et president ei ole selgelt kuritegu toime pannud, oleksime me nii öelnud,” märkis Mueller.

Muelleri jaoks on tema raport tema tunnistus ja ta tahaks, et see nii jääkski.

Mueller tunnistas, et tema büroo on arutanud kongressiga tunnistuste andmist. Ta ütles aga, et ei räägiks millestki muust kui sellest, mis on raportis.

„Ma ei usu, et on mul oleks sobilik rääkida juurdlusest rohkem või kommenteerida justiitsministeeriumi või kongressi tegevust,” ütles Mueller.

Muelleri kommentaarid tekitasid taas üleskutseid presidendi tagandamisprotseduuride alustamiseks demokraatide ja ühe esindajatekoja vabariiklase, Justin Amashi poolt.

Demokraatide 23 peamisest presidendikandidaadiks pürgijast üheksa on nõudnud presidendi tagandamisjuurdluse alustamist.

Tagandamise toetajate hulgas ei ole aga esindajatekoja demokraadist spiikrit Nancy Pelosit. Esindajatekoja justiitskomitee esimees Jerrold Nadler ütles ainult, et on kongressi asi reageerida president Donald Trumpi kuritegudele, valedele ja muudele väärtegudele ja seda tehakse.

Vabariiklased haarasid kinni Muelleri kommentaarist, et ta loodab, et tema eilne avaldus jääb ainsaks korraks, kui ta sellel teemal räägib.

Senati justiitskomitee esimees Lindsey Graham ütles, et Mueller on otsustanud edasi liikuda ja seda peaks tegema ka kongress.

Mueller ütles, et tema meeskond juhindus õigluse põhimõttest presidendi suhtes. Justiitsministeeriumi poliitika järgi võis Trumpi tegevust uurida, sest on tähtis säilitada tõendeid, kui mälestused on veel värsked ja dokumendid saadaval.

Aga et presidendile ei saanud süüdistusi esitada, ei läinud tema meeskond Muelleri sõnul kaugemale, sest oleks olnud ebaõiglane kedagi potentsiaalselt kuriteos süüdistada, kui tegelikule süüdistusele ei saa olla kohtulahendit.