82,1 protsenti hääletanutest toetas reedel referendumil senise abieluseaduse muutmist, tehes lõpu nõudele, mille kohaselt tuli inimestel pärast abielulahutuse paberite allkirjastamist oodata veel neli aastat otsuse jõustamist, vahendab uudistekanal BBC.

Oireachtas (Iiri parlament) peab rahvahääletuse tulemusel selle klausli seadusest eemaldama: selle asemel tuleb neil paika panna uus senisest lühem ooteaeg lahutuse jõustumiseks. Iiri peaminister Leo Varadkar ütles rahvahääletuse eel, et valitsuserakondade meelest piisaks, kui lahutusprotsess kestaks poole vähem ehk kuni kaks aastat.

Õigus oma abielu lahutada anti paaridele Iirmaal ülinapi enamusega alles 1995. aastal ja toona nähti seaduses ette nelja aasta pikkune n-ö järelemõtlemise aeg. Toona toetas abielulahutuse lubamist 50,28% valijatest.

Tegemist on juba mitmenda järjestikuse rahvahääletustega viimastel aastatel põhiseaduse muutmiseks. Hiljuti toetas rahvas ka abieluõiguse andmist samast soost paaridele ning karmide abordiseaduste leevendamist, mis kehtestati ajal, kui riik oli veel tugevalt katoliiklik.