Facebook, mis on hädas oma platvormi puhastamise ja maine päästmisega, on juba enne Euroopa Parlamendi valimisi maha võtnud kontosid umbes kuue miljoni jälgijaga. Uurimine käib veel sadade kontode üle, millel on Avaazi teatel 26 miljonit jälgijat, vahendab Guardian.

Kokku teatas Avaaz enam kui 500 kahtlasest grupist ja Facebooki leheküljest, mis tegutsevad Prantsusmaal, Saksamaal, Itaalias, Suurbritannias, Poolas ja Hispaanias. Enamik neist kas levitasid valeuudiseid või kasutasid võltslehekülgi ja -profiile oma toetatud erakondade või lehekülgede sisu kunstlikuks võimendamiseks Facebooki reeglite vastaselt.

Võrgustikud olid kaugelt populaarsemad kui nende riikide paremäärmuslike ja Euroopa Liidu vastaste populistlike organisatsioonide ametlikud leheküljed. Facebooki seni maha võetud lehekülgi on Avaazi hinnangul vaadatud pool miljardit korda.

Paljusid lehekülgi ei ole aga veel maha võetud.

Tegevus ulatus Prantsuse valgete ülemvõimu toetavat sisu jaganud kontodest Saksamaa holokausti eitavate postitusteni ja võltslehekülgedeni, mis propageerisid erakonda Alternatiiv Saksamaale (AfD).

Itaalias loodi lehekülgi, mis pidid olema pühendatud ilu-, jalgpalli-, tervise või muudele teemadele, aga kui inimesed neid jälgima hakkasid, hakati seal jagama poliitilist sisu.

Leiti näiteks lehekülg, mis oli algselt mõeldud taimekasvatajate seltsile, aga muutus aeglaselt Itaalia paremäärmuslikku Liigat toetavaks. Seal jagati näiteks videot, mis väidetavalt kujutas sisserändajaid politseiautot lõhkumas. Tegelikkuses on see lõik ühest filmist, millele on korduvalt tähelepanu juhitud.

Leheküljed ei olnud mõeldud mitte ainult eesseisvate valimiste jaoks, vaid nende eesmärk oli muuta poliitikat, jättes vale mulje ja pannes teatud teemasid tähtsamana paistma, kui need on.

Asja uurisid Avaazi värvatud sõltumatud uurijad ja ajakirjanikud pärast selle jaoks internetis rahakogumist. Väikseid summasid annetas üle 47 000 inimese, mis muutis projekti rahaliselt sõltumatuks.