Kotro on osalenud Itaalia siseministri ja paremäärmusliku erakonna Liiga juhi Matteo Salvini Milanos korraldatud kohtumisel ja nüüd ka Tallinna kohtumisel Prantsusmaa erakonna Rahvuslik Ühendus juhi Marine Le Peniga. Ilta-Sanomat küsis, milline mulje Kotrole on jäänud, kas erakondadel on enam ühiseid või erinevaid seisukohti.

„Mul on hea tunne, sest nüüd on suudetud jätta see suur V-kaart ehk Venemaa kõrvalteele ja ei jääda selle külge rippuma. Neil on erinevad Venemaa-seisukohad. Meie seisukoht on teada, Jussi Halla-aho on selle välja öelnud. Võime keskenduda sellele, mis meid ühendab. Mind paneb imestama, et see keskendub Venemaale. See on nagu kinnisidee,” ütles Kotro.

Põlissoomlaste juhi Halla-aho sõnul on Põlissoomlaste ametlik seisukoht, et Venemaa okupeerib Krimmi ebaseaduslikult ja peab sealt välja minema. Halla-aho arvates peab sellele kuidagi reageerima ka Euroopa Liit.

Ilta-Sanomat küsis Kotrolt, et kui Itaalia ja Prantsusmaa hakkavad Venemaa-vastaseid sanktsioone kaotama, kas Põlissoomlastel on siis kerge sellest distantseeruda.

„See on selles mõttes kerge, et esiteks, Euroopa Parlamendis ei ole fraktsioonidistsipliini ja teiseks, nagu Le Pengi mitu korda märkis, et igal maal, mis tähendab ka iga delegatsiooni, on õigus oma diplomaatiale. Ehk Põlissoomlased ei ole mingil viisil seotud sellega, kui nad hakkaksid sellist asja taotlema. Loomulikult peab meeles pidama, et poliitiline olukord võib muutuda, seda ei tea, kas ka Soome valitsuses ei või seisukoht selles asjas mingil ajal muutuda,” lausus Kotro.

„Võtmata sõna sanktsioonide enda kohta on tõsiasi see, et neist on olnud Soomele ainult kahju,” lisas Kotro.

Ilta-Sanonat küsis Kotrolt Rootsi parempopulistide Rootsi Demokraatide juhi Jimmie Åkessoni hiljutise kommentaari kohta, milles ta ütles, et on pettunud Põlissoomlaste koostöö pärast itaallaste ja prantslastega just nende Vene-meelsuse tõttu.

„Meid ju hoiatati meedias koostöö eest Rootsi Demokraatidega, sest nad on liiga Kremli-meelne erakond. Nüüd siis sama seltskond süüdistab meid selles, mille eest meid on hoiatatud nende osas. See on minu arvates veidi skisofreeniline olukord, veidi kummaline. Siin ei ole ju tegelikult küsimus Venemaas, vaid Rootsi sisepoliitilises olukorras. Rootsi Demokraatidel on kohutav vajadus profileeruda sisepoliitiliselt ja olla hügieenilised. Nad on ju ise olnud Nigel Farage’i grupis, mida on ka süüdistatud Vene-meelsuses. Ma ei tea, mida Åkesson sellega taotleb, ta ei tee sellega midagi muud, kui ainult kahjustab suhteid Põlissoomlastega, kui ta hakkab meid avalikult kritiseerima,” ütles Kotro.

Kuidas vastab Kotro väidetele, et Venemaa kasutab rahvuslikke paremerakondi Euroopas „kasulike idiootidena”, mille kaudu taotleb oma eesmärke, küsis Ilta-Sanomat.

„Ma olen palju kordi olnud meedias putinist, kuigi ei ole saanud Kremlist ühtki rubla. See on üks viis diskussiooni ärahoidmiseks, kui keskendutakse kinnisideeliselt Venemaale. Venemaa mõjutab Euroopas erinevatel viisidel, Iisrael mõjutab, USA mõjutab, Hiina mõjutab, kõik mõjutavad. Minu arvates on kurb, kui ei räägita alternatiividest. Me tuleme Eestisse ja esitleme oma asju, aga ainus teema on Venemaa,” pahandas Kotro.

Ilta-Sanomat tuletas Kotrole meelde, et Venemaa tegevus on Eestis veel värskelt meeles.

„On värskelt meeles, aga ka maailm on veidi muutunud. Need ei ole Venemaa presidendivalimised, vaid minu arusaamise järgi Euroopa Parlamendi valimised,” lausus Kotro.