“Juba valimisjärgmsed küsitlused näitasid Keskerakonnale katastroofilist kukkumist, kui sai selgeks, et nad plaanivad valitsusliitu EKREga,” ütles Saarts. Eriti vastuvõetamatu on Keskerakonna võimuliit EKREga partei venekeelsetele toetajatele. Saarts lisas, et küll aga pole 15-protsendine toetusreiting erakonna madalaim tulemus nende ajaloos: 1990. aastatel toetas Keskerakonna parteid keskeltläbi 10-15 protsenti valijatest.

“Vaevalt, et sellesse aega tagasi pöördutakse, kuid nii järsk mainekaotus peaks erakonna liidreid kindlasti murelikuks tegema. Ilmselt teeb ka, aga avalikkusele nad seda muidugi ei näita.”

Praegu pole ette näha ühtegi positiivset sündmust, mis võiks Keskerakonna populaarsuse järsult ülepoole viia. Saarts märkis, et ehk vaid üllatavalt hea tulemus Euroopa Paralamendi valimistel. “Eelolevatelt valimistelt aga vaevalt parteil ülemäära positiivseid uudiseid oodata on - pigem on küsimus, kuidas vältida täielikku katastroofi, ehk siis Europarlamendist väljajäämist,” ütles politoloog.

Keskerakonna reitingu tõusmiseks peaks erakond vaid ootama. “Keskerakonnal on vaja ajapikku oma pettunud toetajatele näidata, et liigsed kartused EKRE osas on olnud ennatlikud. Tuleb veenda avalikkust, et EKREga saab teha täiesti "normaalset" valitsust, mis ilma igasuguse radikaalsuseta suudab Eesti elu paremaks teha,” selgitas Saarts. Tema hinnangul praegused märgid küll ei näita, et EKRE taltuks ja neist saaks tavapärane valitsuspartei. “Kui praeguses koalitsioonis saabki tooniandjaks ja kogu valitsusliidu maineloojaks EKRE, siis on Keskerakond ja Jüri Ratas teinud ilmselgelt vale valiku. Praegused märgid sellele võimalusele viitavad, aga see on siiski vaid teekonna algus…”