Kui teisipäeval viitas Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esimees Mart Helme, et uue ministrikandidaadi nimi öeldakse kesknädalal välja, siis nüüdseks on selge vaid see, et isiku avalikustamine lükkub täpsustamata tulevikku.

Nädala algul rääkis Helme meediale, et kaalumise all on kaks kandidaati - üks mees ja teine naine. "Mõlematel on suur administratiivne kogemus, mõlemal on IT-oskused ja mõlemal on teatud eeldused ka väliskaubandusega tegelemiseks," sõnas ta.

Kolmapäeval kirjutas Õhtuleht, et neile teadaolevalt ei läbinud väljavalitud kandidaat taustakontrolli. Peaministri büroo juht Johannes Merilai ütles selle peale Delfile, et tema teada on EKRE valikus endiselt kaks kandidaati, kelle taustakontrollidest ei ole ta teadlik. Samas ei oleks see EKRE jaoks esimene kord, kui nende ministrikandidaat põruks taustakontrollis. Varemalt tekkis sellega probleeme Argo Luudel, keda EKRE nägi keskkonna- ja maaeluministrina. Tema puhul sai otsustavaks mehe kriminaalne minevik.

Eilsel valitsuse pressikonverentsil ütles Helme ministrikandidaadi otsingute kohta, et paljud inimesed, kellega EKRE on kõnelenud, on ametist loobunud, sest kardavad ajakirjanduse teravdatud tähelepanu oma isikule.

Spekulatsioone, kellest võiks vaid 26 tundi ministrirollis olnud Marti Kuusiku mantlipärija saada, on palju. Nädala keskel levis hakkas levima jutt nagu võiks EKRE naiskandidaat olla Kristiina Ojuland, kes kuuldused tagasi lükkas. "Minuga ei ole sel teemal räägitud," lausus ta.

Teise võimaliku naiskandidaadina on räägitud endisest haridusministeeriumi kantslerist Tea Varrakust. "Ei, minule pole EKRE ministrikandidaadi ettepanekut teinud ning ministriks ma kindlasti ei läheks," kummutas Varrak kuuldused. Ka erakonna esimees Mart Helme kinnitas eile Delfile, et Varrakule nemad ministriportfelli pakkunud ei ole. "Ei, tegemist ei ole Tea Varrakuga ning enne peaminister Jüri Ratase naasmist me midagi täpsemalt ei kommenteeri," ütles Helme.

Kolmanda naiskandidaadina on kõlanud riigikogulase Kai Rimmeli nimi. Delfil ei ole õnnestunud teda kommentaariks tabada, kuid Postimehe küsimusele, kas talle on tehtud ettepanek ministriks kandideerida, vastas ta: "Jätan selle oma teada."

Samas artiklis mainitud EKRE riigikogu fraktsiooni juht Siim Pohlak lükkas ümber kuuldused nagu võiks tema olla üks ministrikandidaat. "Ma tegelen fraktsiooniga ja nii see ka jääb," lausus ta Delfile.

Ratas viibib 8.- 10. maini välisvisiidil Rumeenias.

Eelmisel esmaspäeval väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri ametisse asunud Kuusik astus järgmise päeva õhtul seoses perevägivallakahtlustega tagasi.