Rõivase sõnul on ligi kolmekümne aastaga kivi kivi haaval ehitatud Eestit kui edumeelset reformijat ning kogu maailmas unikaalset digiriiki. "Meid tuntakse kui kokkulepete ja kriteeriumide täitjat ja kvaliteetsete kaupade ning teenuste tootjat. See, et ühte 1,3 miljoni elanikuga väikeriiki tuntakse IT-eduloo järgi kogu maailmas, on kõike muud kui enesestmõistetav. Selle taga on sadade, isegi tuhandete, inimeste järjepidev töö" kirjeldas Rõivas.

Mööduv nädal äratas Eesti taas enamike olulisemate rahvusvaheliste väljaannete tähelepanu, lisas ta. "Need ei olnud aga juba harjumuspäraseks saanud kiidulood e-residentsusest või nutikast digiriigist. Need olid lood äärmusklubisse liitunud Eestist ja valitsuse liikmetest, kes esinevad rassistlike ja Euroopa-vastaste avaldustega."

"Euroopa otsustajate seas väga mõjukas väljaanne Politico ütles väga valusalt ja väga täpselt: Eestist võib saada õpikunäide, kuidas riigi maine prügikasti visatakse. Seesama lugu kirjeldab Eesti peaministrit kui iga hinna eest võimu külge klammerdujat," sõnas Rõivas.

Rõivas lausus, et kohtub valimiskampaania raames iga päev sadade Eesti inimestega üle kogu riigi ning võib seega suure kindlusega öelda, et rahulolematus praegu Toompeal toimuva suhtes on palju suurem kui ükski reiting või küsitlus näitab. "Ka Keskerakonna andunud toetajad hoiavad kahe käega peast kinni ja ei hoia kokku värvi toimuva kirjeldamisel. Inimesed on ühtaegu pahased ja kurvad."

Ehkki peaminister Jüri Ratas lubas, et tema valitsus ei keera midagi pea peale, on ta seda Rõivase hinnangul ometi juba teinud, vähem kui nädalaga. "Pea peale on pööratud nii Eesti maine rahvusvaheliselt kui Eesti inimeste meelerahu. Midagi ei ole teha, jutt vajadusest ühiskonda rahustada kõlab õõnsalt ning peale iga korda kui Helme uue verbaalse lärtsatuse teelesaatmiseks suu avab, lausa haledalt."

Esimene ametisoldud nädal on Rõivase sõnul näidanud, et valitsusse toomine on muutnud EKRE retoorika veel räigemaks ning andnud vastsete ministrite räigustele ka rahvusvahelise tähelepanu. "On vaid üks võimalus, kuidas Ratas saab ühiskonda rahustada ja alustada Eesti maine taastamisega - näidata EKRE-le ust ning alustada läbirääkimisi ühiskonna ootustele rohkem vastava valitsusliidu loomiseks," arvas Rõivas.

Ta lisas, et võimalus hädapiduriks on ka Isamaal, kelle esindajaid tema sõnul nõukogudes ja Euroopa parlamendis ei võeta tõsiselt kuniks nad on "räuskava ja lõhestava äärmusluse maaletoomise vabatahtlikuks garandiks".