Eilsetes kokkupõrgetes meeleavaldajate ja julgeolekujõudude vahel pealinnas Caracases hukkus üks naine, vahendab BBC News.

Maduro lükkas tagasi väited, et on valmis riigist põgenema ja süüdistas USA-d riigipöörde korraldamises. Maduro lubas sellega seotud inimesi karistada.

Seoses Venezuela kriisiga kasvavad ka pinged USA ja Venemaa vahel.

USA välisminister Mike Pompeo ütles, et USA võib kriisi lahendamiseks astuda sõjalisi samme, ning süüdistas Venemaad ja Kuubat Venezuela destabiliseerimises Maduro toetamise kaudu.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov ütles Pompeole, et USA mõju Venezuelale on hävitav ja rahvusvahelise õiguse rikkumine.

Guaidó kuulutas end jaanuaris Venezuela ajutiseks presidendiks, mida on tunnustanud üle 50 riigi. Maduro, keda toetavad Venemaa, Hiina ja sõjaväe juhtkond, on keeldunud võimust loobumast.

Mitmetes Twitteri-sõnumites ütles Guaidó, et „Operatsioon Vabaduse” viimane faas on alanud ning on riigitöötajate kord sellega ühineda.

Guaidó kutsus meeleavaldajaid tänavatele jääma, kuni Maduro valitsus sunnitakse ükskord lahkuma.

Riigitöötajate toetust on aga raske saavutada. Aastaid on neile räägitud, et kui nad ei ilmu valitsust toetavatele meeleavaldustele, kaotavad nad töö. Nende enda poole võitmine oleks seega Guaidó jaoks suur võit.

Teisipäeval postitas Guaidó video, milles ta esines koos mitmete sõjaväevormis meestega, ja teatas, et tal on Caracases „vaprate sõdurite” toetus. Guaidó kutsus venezuelalasi tänavatele ja esines koos teise opositsiooniliidri Leopoldo Lópeziga, kes oli olnud alates 2014. aastast koduarestis.

Seejärel kogunesid mõlema poole toetajad Caracase piirkonnas kogu päeva ning oli kokkupõrkeid Guaidó toetajate ja sõjaväe soomussõidukite vahel.