Nii Helme kui ka Madison ründasid täna seoses EKRE liikmest väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri Marti Kuusiku tagasiastumisega teravalt president Kersti Kaljulaidi, kes esmaspäeval pärast Kuusiku suhtes ilmnenud ränga lähisuhtevägivalla kahtluse valguses lahkus Kuusiku ametivande andmise ajaks riigikogu saalist. Helme väitis, et riigipea eksis süütuse presumptsiooni vastu ja Madison nimetas teda kahepalgeliseks ning silmakirjalikuks.

Seepeale soovis Delfi reporter Priit Sibulalt teada, kus on see EKRE muutunud retoorika, mida koalitsioonikõneluste ajal lubasid nii Keskerakonna kui ka Isamaa poliitikud.

"Ega Isamaa ei pane ju kedagi oma retoorikat muutma ja ma arvan, et aeg muudab EKRE poliitikuid. See, et üleöö midagi juhtub, ongi liiga ennatlik eeldada ja arvata," sõnas Sibul. "See, kuidas ühed poliitikud teiste kohta ütlevad, see on lastetoa ja iga inimese enda teha. Ega Isamaast ei saa kunagi EKRE järelevalvajat ega järelevaatajat, eks igaüks peab ju ise alati oma sõnade eest vastutust kandma," lisas ta.

Küsimusele, kas ta näeb siiski probleemi selles, et ühe valitsuserakonna esindajad riigipead sedamoodi ründavad, vastas Sibul, et "selline nääklemine ei tule kunagi kellegile pikas perspektiivis kasuks". "Tsiviliseeritud inimesed suudavad oma seisukohti esitada ka viisakalt ja mõistlikult," ütles Sibul.

Küsimusele, kas EKRE poliitikute käitumine ei kahjusta ka kogu koalitsiooni ja valitsuse mainet, vastas Sibul, et "loomulikult kahjustab, kui need kõik kokku seotakse". "Aga nii nagu ma ütlen, et mina ei ole Mart Helme, Mart Helme ei ole Priit Sibul ja kui keegi tahab näha ja sildistada kõiki poliitikuid ühtemoodi, siis see on nende inimeste vaba tahe, aga mina ei saa teiste inimeste eest kunagi hakata vastutust kandma," rääkis Sibul.

Sibul ütles, et mingites kohtades ei ole võimalik valida. "Ei oma perekonda, vanemaid ja kui keegi tahab ühisnimetajaid otsida ja leiab ja selle järgi kõiki sildistada, siis on mul selle vastu väga raske seista, kuigi ma seda mõistlikuks ei pea," sõnas ta.

Küsimusele, kas ta mõistab presidendi ründamise hukka, vastas Sibul: "Ma arvan, et see ei ole mõistlik. Tsiviliseeritud ja mõistlik inimene leiab endale mõistlikuma väljendusviisi kui lihtsalt nii-öelda ülevoolavalt ennast väljendada."

Sibul möönis, et Marti Kuusikule osaks saanud jõhkra lähisuhtevägivalla kahtlus valitsusele head valgust ei heida, ent Kuusikule mingit hinnangut anda on vara. "Meediast on ju selgelt rohkem infot tulnud kui kusagilt mujalt. Mulle meeldiks enne, kui mingit hinnangut anda, ära kuulata, mis on uurimisorganite tegelikud järeldused," ütles ta. "Loomulikult on kahetsusväärne, kui ministri kohta sellised kahtlustused üles pannakse, aga enne, kui hakkata hukka mõistma, ma tahaks siiski teada, mis on see tegelikkus," lisas Sibul.