ERRi saate “Pealtnägija” juht ja vastutav toimetaja Mihkel Kärmas ütles, et eilse koosoleku kutsus kokku ETV peatoimetaja Marje Tõemäe. Ühtegi juhatuse liiget seal ei osalenud. “See oli aruteluring nädalavahetusel toimunust. Vahetasime infot ja saime rääkida, mida asjast arvame,” sõnas ta. Sama kinnitas poliitikasaadete vanemtoimetaja Andres Kuusk. “Kriisikoosolekuks toimunut kutsuda ei saa. Inimesed vestlesid ja jagasid, mida keegi teab.”

Kärmas nentis, et Lobjaka lahkumisest tekkinud arutelu baseerub tema hinnangul suuresti arvamustel, mitte faktidel. “Kui võtta kõik arvamused toimunu ümbert ära, jääb alles vaid peotäis fakte, mis ei luba teha põhjapanevaid järeldusi Lobjaka juhtumi kohta,” märkis Kärmas. “Praegu on ühiskonna tunded üldse kõrgele keenud ja ajakirjanikud töötavad justkui emotsionaalses traumapunktis,” ütles ta. Lisaks saavad ajakirjanikud tihti vihakirju. “Ajakirjanikud on väsinud. Väsinuna ja pidevas justkui kaevikus töötamise tõttu, kus pommid kahel pool plahvatavad, võivadki mõned olukorrad kiiresti emotsionaalseks muutuda,” märkis Kärmas.

Varasemaltki on tuntud ajakirjanike toimetustest lahkumise puhul tekkinud meedias suurem huvi mineku tagamaade kohta. “Samas ei kirjutata siis neist juhtkirju. Näiteks kui Vaiko Eplik Raadio 2 hommikuprogrammi saatejuhi kohalt lahti lasti üle kümne aasta tagasi, ei tekkinud sellist arutelu.”

Praegu pole Kärmase sõnutsi selge, millest Ahto Lobjakas ja Raadio 2 peatoimetaja Kristo Rajasaare omavahel täpselt rääkisid. “Kui Ahto Lobjakas nüüd ütleks meie ajakirjanikele, et teda tõesti kiusati, siis paneme kõik seljad kokku ja anname kiusajale pasunasse,” sõnas Kärmas. Ta märkis, et ei saa ebanormaalset sekkumist enda kogemuse baasil praegusele ERRi juhtkonnale ette heita.

“Vähemalt “Pealtnägijale” ei ole tulnud kunagi keegi ütlema, mis teemat me tohime ja mida ei tohi kajastada,” selgitas ta. Küll aga leidis Kärmas, et pigem ootab ta juhtkonnalt ajakirjanikele suuremat toetust. “Tean, et näiteks “Esimese stuudio” saate tegijad on saanud väga palju põhjendamatut kriitikat,” ütles ta. Kärmas on enda mäletamist mööda ERRi juhatuse esimehe Erik Roosega pärast Roose tööleasumist vestelnud vaid ühe korra. “Selles valguses võiks juhatus just rohkem suhelda nii ERRi sees kui väljas.”

Ahto Lobjakas teatas möödunud nädala lõpus, et lahkub saate "Olukorrast riigis" saatejuhi kohalt. Töösuhte lõpetamise põhjusteks võib pidada Lobjaka teravat sõnakasutust, mis on pälvinud pahameelt mitmetelt poliitikutelt ning ERR-i eetikanõunikult. Lobjakas edastas, et teda küll ei vallandatud, ent anti valida enesetsensuuri ja lahkumise vahel.