Eesti kaitseväelastele pakkusid täiendõppe võimaluse samuti Malis Gao sõjaväebaasis baseeruvad liitlaste transpordikopterid – Prantsuse armee NH90 „Cayman“ ning Briti õhuväe CH47 „Chinook“.

„Liitlaste tehnika tundmine on Eesti kaitseväelaste jaoks kindlasti oluline, sest teeme ju koostööd nii operatsioonidel välismaal kui Eestiski,“ ütles Eesti kontingendi vanem kapten Edgar Pau.

Kokku kolmel päeval toimunud treeningud hõlmasid endas kopterile pealemineku ja jalastumise harjutamist ning maandumisala ettevalmistamise, märgistamise ja meditsiinilise evakuatsiooni põhimõtete käsitlemist.

Kapten Pau sõnul oli see sõduritele ühelt poolt huvitav, aga teisalt ka vajalik treening: „Kunagi ei tea, millal peab kiirreageerimisülesande täitmiseks või meditsiinilise abi osutamiseks kasutama õhutransporti – parem on olla selleks aegsasti valmis.“

Jalaväerühm Estpla-30 teenib Malis Gao sõjaväebaasis alates selle kuu algusest. Koos seda toetava rahvusliku toetuselemendiga on Eesti kontingendi suurus Gaos ligi 50 inimest.

Operatsioon Barkhane on Prantsusmaa juhitav mässutõrjeoperatsioon Saheli piirkonnas. Selle eesmärk on toetada viie riigi (Mauritaania, Mali, Burkina Faso, Niger, Tšaad) võitlust islamiäärmuslastega ning seeläbi tõkestada ka Euroopasuunalist ebaseaduslikku immigratsiooni ja inimkaubandust.