Widodo otsus tuleb vähem kui kaks nädalat pärast seda, kui ta küsitlusfirmade andmetel 17. aprilli presidendivalimised võitis. Ametlikke tulemusi on oodata alles 22. mail. Võitjaks on end kuulutanud ka Widodo rivaal Prabowo Subianto, vahendab Reuters.

„President otsustas pealinna üle viia väljapoole Jaavat, mis on tähtis otsus,” ütles minister Bambang Brodjonegoro pressikonverentsil.

Brodjonegoro sõnul peab administratsioon alles uue asukoha välja valima, aga seda otsitakse saarestiku idapoolsest osast.

Indoneesia praeguses pealinnas Jakartas elab üle kümne miljoni inimese, aga ümbritsevates linnades on elanikke veel umbes kolm korda nii palju, mis tekitab tohutuid ummikuid.

Brodjonegoro nimetas ummikute põhjustatavat majanduskahju Jakartas aastas 100 triljoni ruupia suuruseks.

Pealinn on ka altis üleujutustele ja vajub põhjavee liigtarbimise tõttu.

Widodo võttis arvesse ka seda, et ligi 60 protsenti Indoneesia 260 miljonist elanikust elab Jaaval ja sinna on kontsentreeritud ka majandustegevus, teatas Brodjonegoro.

Brodjonegoro ei osanud veel öelda pealinna ümberkolimise maksumust. Aega peaks kolimine aga võtma kuni kümme aastat, kui võtta arvesse näiteks Kasahstani ja Brasiilia kogemusi.

Üks uue pealinna kandidaat on Kesk-Kalimantani provintsis asuv Palangkaraya, teatas riiklik uudisteagentuur sel aastal. Seal on ette valmistatud 300 000 hektarit maad.