Väidetavalt sai Ahto Lobjakas uudises teada selle nädala alguses Raadio 2 peatoimetajalt Kristo Rajasaarelt. Töösuhte lõpetamise põhjusteks võib pidada Lobjaka teravat sõnakasutust, mis on pälvinud pahameelt mitmetelt poliitikutelt ning ERR-i eetikanõunikult.

Näiteks paar nädalat tagasi nimetas ta otse-eetris EKRE ministrikandidaate "saastaks", kuid vabandas oma sõnade pärast kohe ning kordas vabandust eetikanõuniku soovil nädala võrra hiljem eetrisse läinud saates.

Teadaolevalt teeb Lobjakas saatejuhina kaasa veel viis saadet, millega lõpeb "Olukorras riigis" hooaeg. Uuel hooajal alustab uus saatejuht.

Lobjakas ise kommentaare ei jaganud. "Hetkel te minu käest ühtegi kommentaari ei saa," sõnas ta lühidalt.

Ka Raadio 2 peatoimetaja Kristo Rajasaare oli napisõnaline: "Ahto Lobjakas juhib saadet "Olukorrast riigis" hooaja lõpuni. Edasise kohta on praegu veel vara infot jagada."

Koos Lobjakaga on eetris Lääne Elu peatoimetaja Andrus Karnau. Sarnaselt kaassaatejuhile ei soostnud ta teemal pikemalt vestlema. "Mina ei saa jagada kommentaare enne, kui Ahto neid annab," sõnas Karnau. Hiljem kirjutas ta Twitteris, et ta ei lähe ise minema, kuid ei soostunud selle säutsu tähendust veel kommenteerima.

Raadio 2 peatoimetaja Kristo Rajasaare kinnitas õhtul ERR-ile, et Lobjakat ei vallandatud. "Ma ei vallandanud Ahto Lobjakat. Ahto juhib saadet "Olukorrast riigis" hooaja lõpuni, tema viimane show on eetris 2. juunil. Ahto teist saadet "Achtung! Lobjakas" vastavalt mullusele kokkuleppele saabuvaks suveks planeeritud ei olnud," selgitas ta.
Lobjakal on Raadio 2 eetris teinegi saade - "Achtung! Lobjakas", mis on eetris esmaspäevast neljapäevani. Saates käsitletakse välispoliitilisi teemasid, eetris on intervjuud ekspertidega ning arutletakse Euroopa meedia üle. Selle tuleviku osas kostis Raadio 2 peatoimetaja, et saadet "Achtung! Lobjakas" suvisel hooajal eetris ei ole.

Raadio 2 päevapoliitikat kokkuvõttev jutusaade "Olukorrast riigis" läks esimest korda eetrisse aastal 1995. Siis juhtisid saadet Anvar Samost ning Hannes Rumm. Samost juhtis saadet kuni aastani 2014, mil tema asemele astus saatejuhiks Allar Tankler.

Ahto Lobjakas võttis teatepulga Tankleri käest üle 2015. aasta märtsis, Andrus Karnau liitus aasta hiljem.