Umbes 500 inimest on vigastatud ja hukkunute hulgas on kümneid välismaalasi, vahendab BBC News.

Sri Lanka võimude teatel korraldas eilse pommiplahvatuste laine varem tundmatu kohalik džihadistlik rühmitus Rahvuslik Towheed Jamaath, mis sai abi välismaalt.

„Me ei usu, et need rünnakud pani toime inimeste grupp, mis piirdus selle riigiga,” ütles Sri Lanka valitsuse esindaja Rajitha Senaratne. „Oli rahvusvaheline võrgustik, ilma milleta ei oleks need rünnakud õnnestunud.”

Veidi hiljem teatas Sri Lanka president Maithripala Sirisena, et palub välisabi ründajate rahvusvaheliste sidemete kindlaks tegemiseks.

Esimesed teated rünnakute kohta saabusid kohaliku aja järgi eile kell 8.45. Lühikese aja jooksul toimus kuus plahvatust.

Lihavõttejumalateenistuste ajal toimusid plahvatused kolmes kirikus Negombos, Batticaloas ja Colombo Kochchikade piirkonnas. Samuti plahvatasid pommid pealinna Shangri-La, Kingsbury ja Cinnamon Grandi hotellides.

Kui politsei otsis süüdlasi, teatati veel kahest plahvatusest. Üks leidis aset loomaaias Colombo lõunaosas Dehiwalas ja teine politseihaarangu ajal Colombo Dematagoda piirkonnas. Hukkus kolm politseinikku.

Eile õhtul teatasid Sri Lanka õhujõud, et lõhkekeha leiti ja tehti kahjutuks riigi peamise lennujaama lähedal.

Pole endiselt selge, kes oli rünnakute taga, kuigi politsei on vahistanud 24 inimest.

Suurem osa ohvritest on Sri Lanka kodanikud, aga riigi välisministeeriumi andmetel on hukkunute hulgas 36 välisriigi kodanikke. Enamiku isikud on veel tuvastamata.

Ohvrite hulgas on vähemalt viis Briti kodanikku, kellest kahel on ka USA kodakondsus, kolm Taani kodanikku, kolm India kodanikku, üks Portugali kodanik, kaks Türgi inseneri, üks isik Hollandist ja üks Jaapani kodanik.

Eilsed rünnakud on Sri Lankal ohvriterohkeimad pärast kodusõja lõppu 2009. aastal. Kodusõda lõppes Tamili Tiigrite kaotusega. Viimased võitlesid 26 aastat tamilite iseseisvuse eest. Sõjas hukkus 70 000-80 000 inimest.

Sri Lanka levinuim religioon on Theravada budism, mida tunnistab 70,2 protsenti elanikkonnast ja mis on riigis enamuses olevate sinhalite usk ning eelistatud kohal seadustes ja põhiseaduses. Hindud ja moslemid moodustavad vastavalt 12,6 ja 9,7 protsenti elanikkonnast. Kristlasi, peamiselt katoliiklasi on 1,5 miljonit.