Prantsusmaa võimud on välistanud tulekahju põhjusena süütamise ja terrorismi ning on teatanud, et see võis olla seotud käimas olnud restaureerimistöödega, vahendab NBC News.

Videod ja fotod lõõmavast katedraalist levisid kiiresti sotsiaalmeedias ja neid hakati kiiresti ära kasutama islamofoobse sõnumi edastamiseks. Need meeleolud jõudsid seejärel mõõdukamate konservatiivsete arvamusliidriteni, kes küsisid, kas tulekahju süüdati tahtlikult.

Mõned anonüümsed kasutajad kasutasid toimetamistarkvara vandenõuteooriate levitamiseks YouTube’is ja Twitteris ning nende kontod jäid aktiivseks, vaatamata korduvatele ümberlükkamistele ja raporteerimistele. Üks YouTube’i video, mida vaadati 40 000 korda, kujutas põlevat Jumalaema kirikut, millele oli lisatud „Allahu akbar” hüüdev meeshääl. Video audioosa pärineb aastaid vanast videost, mille võib leida, kui kirjutada Google’i otsingusse „Allahu Akbar Scream”.

Video postitanud konto, mille juures on valgete ülemvõimu sümboliseeriv avatar, on endiselt aktiivne.

USA Vanderbilti ülikooli antropoloogiaprofessor Sophie Bjork-James, kes tegeleb valge natsionalismi uurimisega, ütles, et muudetud videod ja jutupunktid on osa värbamisstrateegiast, aga need sobivad ka ideoloogiaga, mille kohaselt on käimas rassisõda.

„Nad on pühendunud suurema hulga valgete inimeste valge natsionalismi juurde saamisele ja islamofoobialeekide õhutamine on selle juures abiks,” ütles Bjork-James.

Bjork-Jamesi sõnul on sotsiaalmeediaettevõtete kohus piirata oma platvormide kasutamist värbamishääletorudena. Bjork-James tsiteeris tuntud valge natsionalisti Richard Spenceri esmaspäevast säutsu, milles öeldi, et tulekahju võib „õhutada Valge mehe tegudele – võtma võimu oma maades, Euroopas, maailmas.”

„Riigid võivad eraldi vastu võtta vihakõnet piiravaid seadusi, aga võttes arvesse valge natsionalismi tänapäevast ülemaailmset iseloomu ja seda, kuidas see kutsub esile vägivalda, langeb suur osa vastutusest sotsiaalmeediaettevõtetele,” ütles Bjork-James. „See kehtib eriti siis, kui nad kinnistavad valesid, mitte ainult rassismi, mis kujutavad moslemeid katedraali põlemist tähistamas.”

Valgetest natsionalistidest YouTube’i ässitajad, teiste hulgas Stefan Molyneux ja Faith Goldy, paiskasid moslemite seotuse kohta Jumalaema kiriku põlenguga välja vandenõuteooriaid, mida jagati Twitteris kümneid tuhandeid kordi. Goldy sai sel kuul Facebookilt keelu. Kanadas elav Molyneux, kellel pole tulekahju kohta mingit esmasest allikast pärit informatsiooni, kutsus üles mitte usaldama ühtki tulekahju põhjustest rääkivat ametnikku. Goldy ja Molyneux’ säutsud on endiselt üleval.

Twitter keeldus ka kohe maha võtmast valeinformatsiooni tulekahju kohta, sealhulgas CNN-i valekontot, mis väitis, et tulekahju oli terroriakt, teatas CNN-i esindaja. Hiljem võeti see siiski maha.