„Me ehitame koos Rail Balticut, millega kõik riigid soovivad kiiresti edasi minna. Kuid see ei pea jääma ainsaks kiireks ühenduseks meie riikide vahel. Meil on juba allkirjastatud koostöölepingud rahvastikuregistri andmete vahetamiseks ning sellest võiks välja kasvada kahe e-riigi sisuline kokkupõimimine,“ ütles president Kaljulaid pärast kohtumist oma Läti kolleegiga.

Peamiste teemadena olidki kohtumisel arutelu all riikide koostöö e-riigi valdkonnas, julgeoleku- ja keskkonnaküsimused, kus arutati muuhulgas kahe riigi ühise pandipakendisüsteemi loomise võimalikkuse üle. Mõlemad riigipead rõhutasid ka Balti elektrivõrkude Euroopa sagedusega sünkroniseerimise olulisust, mis on Balti riikidele julgeolekuküsimus.

President Kaljulaid rõhutas ka, et kahe riigi koostöö põhineb alati kontaktidel kahe rahva vahel ning avaldas heameelt hoogu koguva turismi üle. „Igal suvel kuuleb nii Tartus, Pärnus kui Saaremaal järjest rohkem Läti keelt, niisamuti nagu Siguldas, Jurmalas või Riias näeb aasta-aastalt järjest rohkem Eesti peresid. Selle taga on meie ettevõtjate pingutus, aga ka meie inimeste soov naabritega läbi käia,“ sõnas riigipea.

Läti president Raimonds Vējonis koos abikaasa Iveta Vējonega on Eestis kahepäevasel riigivisiidil. Pärast kohtumist Kadriorus kohtub Läti riigipea Eesti peaministri ja parlamendi esimehega ning külastab küberõppust Locked Shields. Visiidi teise päeva veedab presidend Vējonis Järvamaal ja Tartus. Läti riigipead saadavad visiidil Edgars Rinkēvičs, majandusminister Ralfs Nemiro ja parlamendisaadik Jānis Vucāns.