Tooride tugevalt Euroopa Liidu vastasele tiivale ei ole meelt mööda, et peaminister May otsustas kompromissleppe saavutamiseks püüda kasutada opositsioonilise Töölispartei abi, vahendab uudistekanal Sky.

Juhtiv leppeta-Brexiti toetaja Jacob Rees-Mogg mõistis pühapäeval oma kodupartei peaministri pöördumise leiboristide poole teravalt hukka, nõudes, et ta suutmatuse pärast riik õigel ajal Euroopa Liidust välja viia oma ametist lahkuks.

„Ta (peaminister -toim) oleks võinud meid 29. märtsil [Euroopa Liidust] välja viia. Just May oli see, kes palus ajapikendust, just tema oli see, kes eelisõigust omades muutis kuupäeva 29. märtsilt 12. aprilli peale,“ ütles Rees-Mogg usutluses Skyle. „Ta on selle kõige eest vastutav. Ta on teinud aktiivseid valikuid, et hoida meid lahkumast ning ta tuleks selle eest vastutusele võtta.“

May avaldas valmisolekut leiboristidega läbirääkimisi pidada teisipäeval pärast maratonistungit oma valitsusega, tunnistades, et tal tuli seesugune otsus langetada, sest leppe heakskiitmiseks ei suuda ta saavutada oma erakonna ega põhja-iiri unionistide seas vajalikku toetust. Teist valikut tema sõnul hetkel ei eksisteeri.

Reede hommikul saatis May kirja Euroopa Ülemkogu president Donald Tuskile, milles ta esitas ametliku palve lükata lahkumiskuupäev edasi 30. juunini, ärritades sellega omakorda leiboriste, mille esimehe Jeremy Corbyni sõnul parteidevahelisi läbirääkimisi selle üle alles alustati.

Ajapikenduse küsimust arutatakse järgmise nädala Euroopa Ülemkogul. Kui Euroopa Liit keeldub Suurbritanniale ajapikendust andmast, seisaks ees kõige karmim võimalik Brexit ehk leppeta lahkumine. Ainus võimalus seda vältida oleks sel juhul veel vaid Brexiti täielik tühistamine.