Lääneriigid soovivad, et Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) istungil novembris langetataks otsus Iraagi tuumaprogrammi küsimuses, ütles Times viitega ühele kõrgele Briti ametnikule.

“Iraan peab täitma oma lubadused,” teatas teine ametnik Guardianile.

“Me tahame, et ta (Iraan) täidaks enne seda (IAEA istungit) oma lubadused, kui seda ei tehta, peab Iraan teadma ja teadma kohe praegu, et novembris toimub otsustamine ja see on väga tõsine asi,” lisas ta.

“Meil ei saa olla läbirääkimisi, mis jätkuvad lõputult,” ütles ametnik. “Mingil hetkel tuleb otsustada, kas edasistel läbirääkimistel on mõtet või tuleb teha midagi muud.”

Guardian märkis, et ultimaatumis lepiti kokku Briti, Prantsuse ja Saksa välisministri kohtumisel möödunud nädalavahetusel Hollandis.

Iraanile tähtaja seadmine tähendab rohkem kui aasta Teherani ja Euroopa troika vahel peetud läbirääkimiste ebaõnnestumist, ütles Guardian.

Euroopa Liidu eesistujamaa Hollandi välisminister Bernard Bot hoiatas kolmapäeval, ÜRO Julgeolekunõukogu sekkumine vaidlustesse Iraani tuumaprogrammi üle toob ilmselt kaasa inspekteerimiste lõpu islamivabariigis.

USA väitel püüab Iraan oma tuumaprogrammi varjus aatomirelvi luua. Teheran eitab süüdistusi, kinnitades, et tuumaprogramm on täielikult rahumeelne ning mõeldud ainult elektrienergia tootmiseks.

IAEA direktorite nõukogu arutab Iraaniga seotud küsimusi 13. septembri istungil.