Toorist peaminister Theresa May keeldub järjekindlalt korraldamast uut rahvahääletust, rõhutades, et pädev otsus langetati juba kolme aasta eest, mil 51,9 protsenti hääletanutest toetas Euroopa Liidust lahkumist.

Ürituse korraldajate sõnul kogunes keskpäeval Londonisse Hyde parki mitusada tuhat inimest, kellega suunduti ühiselt Westminsteri ette, viimaks oma sõnum rahvaesindajateni.

Tänasel protestiaktsioonil on toetajaid kõikidest parlamendifraktsioonidest, sh valitsevate tooride seast. Üritusel astuvad aga kõnedega üles peamiselt opositsioonijõudude esindajad, kes on päri nõudmisega korraldada uus referendum, sh peab kõne Šoti esimene minister Nicola Sturgeon, suurima opositsioonijõu Tööpartei asejuht Tom Watson ja ka leiboristist Londoni linnapea Sadiq Khan.

Oma toetuse artikkel 50 tühistamiseks on internetipetitsioonis andnud juba üle nelja miljoni inimese.

Tõenäoliselt üks suurematest rahvademonstratsioonidest viimastel aastatel toimus pärast seda, kui Euroopa Liit oli sel nädalal nõus vastu tulema Suurbritannia valitsuse palvele anda blokist lahkumiseks ajapikendust.

Järgmine nädal toimub Briti parlamendis järjekordne Brexiti-leppe hääletus: kui lepe heaks kiidetakse, siis pikendatakse lahkumistähtaega 22. maini, kui aga mitte, siis kehtib ajapikendus kõigest 12. aprillini, mis jätab alles võimaluse, et britid võivad siiski eurovalimistel osaleda ja paluda veel üht ajapikendust.

Euroopa Liidu tippkohtumise järel tuleb rahvaesindajatel otsustada, milline variant kolmest valida: a) May lepe, b) karm Brexit või (mis kõige tõenäolisem) c) uus ajapikendus. Tänane aktsioon püüab siia kõrvale tuua veel ka neljanda võimaluse, milleks oleks uue referendumi korraldamine, ent sellekski on parlamendil vaja veel üht ajapikendust.