Avalduses, mis läkitati avalikkusele täna hommikul, rõhutati, et piirkonna näol on tegemist Süüria, Araabia osaga, ja märgiti, et Trump demonstreeris oma avaldusega vastumeelsust rahvusvahelisele õigusele.

„Tänane Süüria riik on enam kui valmis tegema kõik selleks, et vabastada see osa oma kodumaast,” teatas Damaskus.

Vene Föderatsioon, mis toetab president Bashar al-Assadit, ütles täna hommikul, et Trumpi seesugune idee ähvardab regiooni destabiliseerida, ja avaldas lootust, et see avaldus oli puhtalt deklareeriva iseloomuga. Iraan, mis on valitsusvägede peamine piirkondlik liitlane, mõistis Trumpi avalduse samuti hukka ja nimetas seda ebaseaduslikuks ja lubamatuks.

Toetust ei tulnud ka läänest. Suurbritannia välisministeeriumi pressiesindaja ütles eile õhtul ajalehele The Financial Times, et Iisrael okupeerib endiselt Golani kõrgendikke ja see välispoliitiline seisukoht püsib endiselt muutumatuna. Ka Euroopa Liit märkis oma esindaja vahendusel, et nende seisukoht Golani kõrgendike küsimuses on endine: seal on ebaseaduslik annektsioon.

Iisrael okupeeris Golani kõrgendikud Süürialt 1967. aastal, nagu ka Läänekalda, Ida-Jeruusalemma ja Gaza sektori pärast kindlat võitu Kuuepäevases sõjas - kolmandas Iisraeli ja Araabia riikide vahelises sõjas. ÜRO tasandil otsustati piirkonna hilisemat annekteerimist mitte tunnustada, sellega nõustus ka USA.

Trump üllatas maailma oma tviidiga neljapäeva pärastlõunal, avaldades soovi seda poliitikat muuta. "52 aastat hiljem on Ameerika Ühendriikidel aeg täielikult tunnustada Iisraeli suveräänsust Golani kõrgendike üle, mis on juudiriigile, aga ka piirkonnale üldisemalt nii strateegilisest kui julgeolekualasest seisukohast äärmiselt tähtis," säutsus ta.

Trumpi jaoks on see juba teine diplomaatiline kannapööre, millega ta muudab aastakümnetepikkust USA välispoliitikat: tunamullu andis ta korralduse tunnustada vaidlusalust Jeruusalemma Iisraeli pealinnana. Ühtlasi lasi ta ka saatkonna Tel Avivist sinna üle viia.